Sırbistan’daki eylemler, Bosna ve Karadağ’ı da sardı: Öğrenciler sokakta

Sırbistan’da yolsuzluk karşıtı gösteriler, hükümeti sarsarak bölge genelinde siyasi değişim taleplerine yol açtı.

Bosna-Hersek ve Karadağ’daki öğrenciler, Pazartesi günü komşu Sırbistan’daki öğrenci hareketinden ilhamla yolsuzluğa karşı protestolar düzenledi. Sırbistan’da yolsuzluk karşıtı gösteriler, hükümeti sarsarak bölge genelinde siyasi değişim taleplerine yol açtı.

Bosna’nın başkenti Saraybosna’da öğrenciler ekim ayında şiddetli yağmurların neden olduğu toprak kayması sonucu 29 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili sorumluların hesap vermesini istedi. Söz konusu toprak kaymasının, yasa dışı inşa edildiği iddia edilen bir taş ocağı yüzünden gerçekleştiği öne sürülüyor.

Karadağ’da ise öğrenciler, son üç yılda meydana gelen ve 23 kişinin aralarında çocukların da bulunduğu kurbanların hayatını kaybettiği iki kitlesel silahlı saldırı nedeniyle üst düzey güvenlik yetkililerinin görevden alınmasını istiyor.

Sırbistan’da 1 Kasım’da bir tren istasyonu çatısının çökmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolarda başı çeken öğrencilerin grevlerindeki yol ile köprü ablukaları ülkeyi felç etti. Protestocular bu felaketi inşaat ihalesi süreçlerindeki yolsuzluğa bağlıyor.

Kuzeydeki Novi Sad kentinde çatı çökmesiyle başlayan Sırbistan’daki protestolar, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in 10 yılı aşkın süredir devam eden iktidarını tehdit eden öfke ve değişim taleplerine dönüştü.

Bosna, Sırbistan ve Karadağ, 1990’larda yaşanan yıkıcı savaşlarla dağılan eski Yugoslavya’nın parçaları. Bu yeni öğrenci dayanışması dalgası, yolsuzluk, beceriksizlik ve kötü yönetim şikayetleriyle boğuşan Balkan ülkelerindeki ortak rahatsızlıkları gözler önüne seriyor.

Her üç ülke de Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefliyor ancak gerekli reformları hayata geçirmekte yavaş kalıyor.

Saraybosnalı öğrenci Sumeja Durakoviç, “Sırbistan’daki protestolar etkili çünkü kitlesel. Diğer insanlar da öğrencilere katılıyor ve bu protestolar kararlılıkla sürdürülüyor,” dedi.

Saraybosna’daki öğrenciler, ‘cezasız suç’ yazılı pankartlar taşıyarak ‘durmayacağız’ sloganları attı ve felaketin önlenmemesinden sorumlu olanların yargılanmasını talep etti.

Öğrenciler yayımladıkları bildiride, “Onlar ne yağmurda ne de taşların altında öldü; yetkililerin ihmali ve sorumsuzluğu yüzünden öldü,” diye yazdı.

“29 yurttaşımızın ölümü üzerinden dört ay geçti ama kimse hesap vermedi.”

Karadağ’da protestoları organize eden Milo Peroviç, Sırbistan’dan gelen ‘cesaret dalgasını’ takip etmenin önemine vurgu yaptı.

Yılbaşı günü gerçekleşen bir silahlı saldırıda 13 kişi yaşamını yitirmiş, saldırgan daha sonra intihar etmişti. Bu durum, 2022’deki ilk saldırının ardından yetkililerin neden harekete geçmediği sorusunu gündeme getirdi. O saldırıda iki çocuğun da aralarında bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Karadağ’daki protestolarda, saldırı kurbanlarını anmak için her gün 23 dakikalık sessiz protestolar yapılıyor. Sırp öğrenciler de benzer şekilde her gün 15 dakikalık sessizlikle kurbanlarını anıyor.

Saraybosna’da Lamija Fuka, “Biz öğrenciler bir araya gelerek toplumu ve yozlaşmış sistemimizi değiştirebiliriz… Tüm bunlara bir son verebiliriz. Artık uyanmanın ve gençlerin sonunda siyasi liderlerin bize son 30 yıldır yaptıklarına karşı harekete geçmesinin zamanı geldi” diye ekledi.






Kaynak: euronews

Read Previous

Fenerbahçe-Anderlecht maçını Karadağlı hakem Dabanovic yönetecek

Read Next

Dünyanın dört bir yanından gençler anavatanda kampta buluşuyor