Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç başta olmak üzere mütekabiliyet tedbirlerinin kaldırılmasına ilişkin pek çok üst düzey yetkiliden açıklamalar geldi.
Kosova Başbakan Hoti, Sırbistan’a yönelik karşılıklılık tedbirlerinin kaldırılmasını önemli bir karar olarak niteledi.
Başbakan Hoti, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, diyalogun devam etmesi yolundaki engellerin Sırbistan tarafından da kaldırılmasını beklediklerini söyledi.
“Diyalogun devam etmesi için tüm engellerin kaldırılması yönünde önemli bir karar aldık. Sırp tarafının da var olan engelleri kaldırmasını bekliyoruz” ifadesini kullanan Başbakan Hoti, uluslararası ortaklık ilkelerine uygun olarak egemenliğin korunması için devlet olarak tedbir alma hakkını koruduklarını belirtti.
Thaçi: Sırbistan’a baskı uygulansın
Hoti hükümetinin karşılılıklık kararını olumlu karşılayan Kosova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kosova Hükümeti’nin Sırbistan’a yönelik uyguladığı karşılıklılık tedbirlerini kaldırma yönündeki son kararını değerlendirdi.
Thaçi, kararın, Sırbistan’ın süreci durdurmak için bugüne kadar kullandığı engellerin kaldırılması açısından önemli olduğunu vurguladı.
Thaçi, baskının şimdi Belgrad ve Sırbistan üzerinde olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Thaçi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “bugün Kosova Hükümeti’nin, Sırbistan’ın, iki ülke arasındaki devletlerarası ilişkilerin normalleşmesine yönelik diyaloğu engellemek için bahane olarak kullandığı tüm engelleri kaldırması kararını memnuniyetle karşılıyorum. Şimdi iki ülke arasındaki karşılıklı tanınmayla sonuçlanması gereken diyaloğu zaman kaybetmeden sürdürmek için uluslararası baskı Sırbistan’a yönlendirilmelidir” ifadesine yer verdi.
Vuçiç karardan memnun
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Hoti Hükümeti’nin Sırbistan’a yönelik uygulanan karşılıklılık esasını kaldırmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.
Kosova Hükümetinin aldığı kararı değerlendiren Vuçiç, “Priştine’den ticaretin önündeki engelleri kaldırmak adına iyi bir karar geldi” ifadesini kullandı.
Albin Kurti Başkanlığındaki Hükümet, 1 Nisan’da Sırbistan ve Bosna Hersek ürünlerine yönelik yüzde 100’lük gümrük vergisini kaldırarak, Sırbistan ürünlerine yönelik karşılıklılık esasını uygulamaya başlamıştı.
Ancak bu durum, ABD ve AB tarafından hoş karşılanmamıştı.
Lajçak: Diyaloğun başlamasına biraz daha yaklaştık
Avrupa Birliği’nin Kosova-Sırbistan diyaloğu özel temsilcisi Miroslav Lajçak, Hoti Hükümeti’nin Sırbistan’a yönelik uygulanan karşılıklılık esasını kaldırmasıyla, diyaloğun başlamasına bir adım daha yaklaşıldığını kaydetti.
Lajçak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün, Kosova hükümetinin karşılıklılık konusundaki son önlemleri kaldırma kararını memnuniyetle karşılıyorum. AB liderliğindeki diyaloğu sürdürme konusundaki engellerin hızla kaldırılması, Kosova’nın müzakere masasına geri dönme taahhüdünü yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.
Kosova Meclis Başkanından sert tepki
Kosova Meclis Başkanı Vjosa Osmani, Hoti Hükümeti’nin Sırbistan’a yönelik uygulanan karşılıklılık tedbirlerini kaldırmasına sert tepki gösterdi.
Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Vjosa Osmani, karşılıklılık esasını engel olarak göremenin, eşitlik kavramını da engel olarak görmek anlamına geldiğini söyledi.
Osmani paylaşımında, “karşılıklılık esasını `engel` olarak adlandırmak, eşitliği de engel olarak görmek demektir. Bu da, kendi ülkenin diğer ülkelerle eşit muamele görmesini istemediğin anlamına gelir. Karşılıklılık esasını bir `engel` olarak adlandırmak, Bağımsızlık Bildirgesi’nde ve ülkenin Anayasasında belirtildiği gibi, egemen, bağımsız ve eşit haklara sahip olduğunuza inanmadığınız anlamına gelir. Eşit muamele hakkından vazgeçmek, Kosova Cumhuriyeti gibi egemen davranılma hakkından vazgeçmek anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Kosovaport