Sırbistan Süt Üreticileri Derneği, Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın üç yıl önce kriz sırasında aldığı süt sektörünü destekleme önlemlerinin artık etkisini yitirdiğini açıkladı. Dernek, özellikle peynir ve süt tozu ithalatının sınır kontrolleriyle kısıtlanması gerektiğini vurguladı.
Dernek, küçük çiftçilerin litre başına 19 dinarlık (0,16 €) priminin neredeyse yarıya indiğini, büyük üreticilerin ise bütçeye tüm teşviklerin yüzde 15-20’sini geri ödemek zorunda kaldığını belirtti.
Açıklamada, dört yıldır devam eden kuraklık nedeniyle yem maliyetlerinin ciddi şekilde arttığı ve üreticilerin prim ve sübvansiyonları büyük ölçüde hayvan yemi alımına, kalan kısmı ise teknik ve makine yatırımlarına kullanmak zorunda kaldıkları ifade edildi.
Üç yıl sonra, devletin üretim ve verimliliği artırmak için yaptığı yoğun yatırımların ardından, süt işleyen firmaların süt alımlarını azalttığı ve süt çiftliklerinin varlığını tehdit ettiği vurgulandı. Dernek, gençlerin bu sektöre girmekte giderek daha isteksiz olduğunu ve kazanç belirsizliğinin bu durumu daha da kötüleştirdiğini dile getirdi.
Dernek, en etkili çözümün süt ve süt ürünleri ithalatına sınırlama getirilmesi olduğunu belirtti: “Devletin alabileceği en önemli önlem, özellikle peynir ve süt tozu ithalatını sınırlamak, ithal edilen süt ve süt ürünlerinin menşeini ve içeriğini titizlikle denetlemektir. Bu, fazla sütün piyasaya zarar vermesini önleyecektir.”
Sektör temsilcileri, süt üretiminin 365 gün süren zor bir iş olduğunu ve gençlerin çiftçilikten uzaklaşmasının ülkeye çok yönlü zararlar vereceğini belirtti. Bu durum, Sırbistan’ın temel gıda ürünlerinde üretimden bağımsız hale gelmesine, köylerden genç nüfusun göç etmesine, bütçe gelirlerinin azalmasına ve süt üretimine bağlı diğer sektörlerin risk altına girmesine yol açıyor.
Ayrıca süt hayvancılığının, düzenli ve organik gübreleme yoluyla toprak kaynaklarının korunmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.










