Sırbistan’ın Pančevo kentindeki rafineride petrol türevleri üretimi yeniden başladı. Sırbistan Madencilik ve Enerji Bakanı Dubravka Đedović Handanović, ilk euro dizelin 27 Ocak’tan itibaren akaryakıt istasyonlarında satışa sunulacağını açıkladı.
Handanović, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “Yaklaşık iki aylık aranın ardından bugün Pančevo Rafinerisi’nde petrol türevleri üretimi yeniden başladı. Yaklaşık 2 bin çalışan üretim için yoğun şekilde çalışıyor ve euro dizel 27 Ocak’tan itibaren pompalarda olacak” ifadelerini kullandı.
Bakan, vatandaşlara verilen sözün yerine getirilmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Sırbistan devleti, Naftna Industrija Srbije (NIS) şirketinde yaklaşık yüzde 30 paya sahip bulunurken, Rus çoğunluk hissedarı yüzde 56’dan fazla paya sahip. Kalan hisseler ise küçük ortaklara ait. ABD, ekim ayı başında Rusya’nın çoğunluk hissedarlığı nedeniyle NIS’e yaptırım uygulamış, bu durum ham petrol tedarikinin kesilmesine ve Pančevo Rafinerisi’nin geçici olarak üretimi durdurmasına yol açmıştı.
ABD Hazine Bakanlığı, aralık ayı sonunda NIS’e 23 Ocak 2026’ya kadar operasyonel faaliyetlerini sürdürmesine izin veren özel bir lisans vermişti.








