Sırbistan, geçtiğimiz ay Çin’den teslim aldığı hava savunma sistemini ilk kez sergiledi. HQ-22 hava savunma sistemi geçtiğimiz ay teslim edilmişti.
Geçtiğimi ay içerisinde Çin Hava Kuvvetlerine ait altı adet Y-20 kargo uçağıyla Sırbistan’a sevk edilen HQ-22 hava savunma sistemleri, Sırp Hava Kuvvetlerinin ana üssü olan Batajnica Hava Üssü’nde ilk kez kamuoyuna sergilendi.
Çin’e ait Y-20 kargo uçakları Türk hava sahasından da geçerek Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta bulunan Nikola Tesla Havaalanı’na iniş gerçekleştirmişti.
Sırbistan, her ne kadar Türkiye gibi AB üyeliği peşinde olsa da kendisini aynı zamanda Rus ve Çin silahlarıyla güçlendirmeye devam ediyor.
ABD, 2020 yılı içerisinde Belgrad’ı Çin’den HQ-22 almaması konusunda uyarmıştı. Sistemin ihraç versiyonu FK-3 olarak da biliniyor.
FK-3, Rus S-300 ve Amerikan Patriot sistemleriyle kıyaslanan bir sistem. Sırbistan, sistemin Avrupa’daki ilk operatörü olan ülke.
Sırp Devlet Başkanı Vucic ise Belgrad yakınlarındaki askeri havalimanında gerçekleştirilen serginin ardından yaptığı açıklamada sergide gösterilen silahların hiç kimseye yönelik bir tehdit olmadığını, olası saldırganlara karşı güçlü bir caydırıcılık elementi olduğunu kaydetti.
NATO’nun 1999 yılındaki 78 günlük hava bombardımanını işaret eden Vucic “artık hiç kimsenin bizi kum torbası olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
1990’lı yıllarda komşularıyla savaş içerisinde bulunan Sırbistan, 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımadığını ilan etmişti. Sırbistan aynı zamanda bölgedeki diğer ülkelerle de iyi anlaşamıyor. NATO üyesi olan Hırvatistan ve Karadağ ile ilişkileri bozuk. Aynı zamanda Bosna Hersek ile de uzun bir çatışma geçmişi mevcut.
Vucic, geçtiğimiz günlerde Sırbistan’ın Fransa’dan Rafale savaş uçağı ve İngiltere’den Eurofighter Typhoon savaş uçağı almak için müzakereler yürüttüğünü kaydetmişti. Sırbistan aynı zamanda Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA da tedarik etme niyetinde.
HQ-22/FK-3 Hava Savunma Sistemi
HQ-22 hava savunma sistemi, Çin tarafından geliştirilen orta-uzun menzilli yarı aktif radar güdümlü/radyo komuta güdümlü bir hava savunma sistemi. Sistemin ihraç versiyonu ise FK-3 olarak biliniyor.
HQ-22’nin orijinal versiyonunda hava savunma füzesinin 170 kilometre menzile sahip olduğu aktarılıyor. İhraç versiyonu olan FK-3’te ise menzil 150 kilometre civarında.
Sistemde bir adet radar aracı ve her birinde dört adet füze bulunan üç adet fırlatma aracı yer alıyor. Her bir batarya aynı anda toplamda altı hava hedefine angaje olabiliyor.
Sistem ilk kez 2017 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) envanterine giriş yapmıştı. Sistem şu anda Çin’in en önde gelen hava savunma sistemlerinden birisi olma özelliğine sahip.
Sırbistan’ın sistemi satın aldığı ise ilk kez Ağustos 2020’de duyurulmuştu. Bu haber, Rusya’da şaşkınlıkla karşılandı zira Sırbistan’ın S-300 alması bekleniyordu. Bu gelişmeyle birlikte ilk kez Çin’e ait bir hava savunma sistemi bir Avrupa ülkesine ihraç edilmiş oldu.
Sistemin operasyonel olarak envanterde olduğu ülkeler ise şöyle:
- Çin
- Myanmar
- Sırbistan
- Tayland
- Türkmenistan