Sırbistan, AGİT’in Kosova’da daha aktif olmasını istiyor

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Kosova’da daha aktif varlık göstermesini istediklerini söyledi.

Dacic, başkent Belgrad’da, AGİT Dönem Başkanı ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Dacic, Kosova’daki tüm uluslararası kurumların faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söyleyerek, “Oradaki barış ve istikrarın sağlanması için uluslararası kurumların varlığı önemli. Brüksel Antlaşması imzalandığında, AGİT’in Kosova’daki seçimlerdeki rolü açıkça betimlenmiştir.” dedi.

AGİT’in, Kosova’da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı belediyelerde 23 Nisan’da yapılan yerel seçime dahil olmadığını anımsatan Dacic, “Söz konusu Kosova olunca AGİT’in nötr tutumunu göstermesini bekliyoruz. Sırbistan, AGİT’in varlığını destekliyor ve Kosova’da daha aktif varlık göstermesini istiyor.” diye konuştu.

Dacic, sorunların çözümünde ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Osmani de AGİT’in, Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda gerçekleşen Belgrad-Priştine Diyalog Sürecini desteklediklerini ifade ederek “Bizim en büyük odak noktamız barış ve refah.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Kosova’nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı 4 belediyede 23 Nisan’da yapılan yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken, seçimler Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilmişti.

Kosova Merkez Seçim Komisyonunun (KQZ), olağanüstü yerel seçimlerde bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567’sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı.

– Sırbistan-Kosova ilişkileri

Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere üye olamaması nedeniyle “Avrupa’nın donmuş ihtilaf bölgeleri”nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği ara buluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.





AA

Read Previous

Varhelyi: Sırbistan ile varılan anlaşmalar uygulanmalı

Read Next

Europol operasyonuyla Balkanlardaki uyuşturucu ve silah kaçakçılığı şebekesi çökertildi