Ankara’nın meşhur Hamamönü’nde geçtiğimiz Cumartesi akşamı unutulmaz bir buluşma düzenlendi. Yeni Osmanlılar Derneği’nin sevimli Başkanı Saffet Atak Hanımefendinin organize ettiği -“Ankara Tarih Söyleşileri”ne bu sefer Kırşehir Kadınlar Kolları Derneği üyeleri hazır bulundular.
Yeni Osmanlılar Derneği’nin düzenlediği – Ankara Tarih Söyleşilerinin genel konusu -Geçmişimizde Ve Günümüzde Şiir. Günümüzde dünyada ve etrafımızda yaşanan olumsuz olaylardan bir nebze olsa da böyle ruhumuzu rahatlatacak akşamın düzenlenmesi için başta ‘Yeni Osmanlılar Derneği Başkanı Saffet Atak hanımefendiye teşekkür ederiz. Şiir sevenler ve şiiri yazanlarla bir arada olmak da ayrıcalık olsa gerek. Şiiri yaratmak onunla yaşamak gerçekten de sanatın ne kadar da yüreklere girdiğinin bir göstergesidir. Her mesleği eğitimini alarak aynısını geliştirir başarıya ulaşabilirsiniz, ancak Şiir yaratmak onunla iç içe olmak yürek ister. Ha şiir dinlemeyi, şiir okumayı sevebilirsiniz ancak şiiri yaratmaya gelince duygu ve yürek ister. Duygularla iç içe olmak herkese nasip olmaz. Şiir seven ve şiir okuyan çok insanları tanıdım, ancak şiiri yazmak kadar okumak da özellik ister. Bakarsınız kimseler şiiri yaratır ancak yazdığı şiiri yürekten dile getiremez, başka biri de yazılmış şiiri yazandan daha duygusal, bir biçimde dinleyenlere yayabilir…
Ankara’nın Hamamönü Kabakçı Konağı’nda tam da böyle bir şiir akşamını yaşadım. Güzel bir buluşma dahilinde, katılanlardan yazdıkları şiirlerini duymak da özel bir duyguydu. Şiir Akşamı dahilinde şiir den başka, Türküler de dinledik.
… Ve Şiir Akşamın konuğu Aydın Afacan’ı ve öz yaratıcılığı üstüne konuşmasını dinlemek bir başka mutluluktu. Kendileri şiirden çok şiir üzerine konuşmayı tercih ettiler, ki böyle bir söyleşi akşamın özeli oldu. Şiir ve Sanat konulu panelde konuşan Aydın Afacan inanılmaz güzel duygusal bir havayı ESTİRMEYİ başardı. Nazım Hikmet, Yahya Kemal Beyatlı ve daha birçok eski şiir yazarlarından bahsetmek orada bulunan bizlerin ilgimizi çekmeyi başardı. İnanın ki Aydın Afacan Bey en az da kendi şiirinden bahsetti. Çok önemli bulduğu, Türk edebiyatının şiirlerinden örnek vermeyi uygun gördü ki, şiire böyle yaklaşımı da kendilerinin şiir – sanat ve kişinin ne kadar da bağlı olduğunu ortaya atmakta başarılı oldu…
Ankara Hamamönü Kabaklı Konağında tertip edilen Tarih Söyleşileri’nin ikincisini izledim. Böyle güzel ve değerli buluşmaları düzenleyen –Yeni Osmanlı Derneği- Başkanı Saffet Atak hanımefendinin bu tür organizasyonlardaki bir başarısını ortaya atmıştır. Ayrıca- Tarih Söyleşiler-de katkılarını sunan Kırşehir Derneği Kadın Kolları, Nermin Hendek, Nursen Talaslı ve de Şair Aydın Afacan’a bizlere böyle bir anlamlı Şiir Akşamını yaşattıkları için teşekkür ederim…
… Derken Şiir Akşamları Karşılaşması sona erdikten sonra, Şair Aydın Afacan’la Saffet Atak Hanımefendi bizi birbirimize tak ettiler, benim Üsküplü olduğumu anladıklarında, – Afacan Bey, öyle mi Ben Üsküp’ten yeni geldim dedi. Üsküp’te Balkan Üniversitesinde ders yapmışlar, ne güzel, bizleri böyle ziyaretlerinizle çok mutlu ediyorsunuz, dedim… böylece yazımı buralarda , ülkemiz Makedonya ve insanlarının ne kadar da çok sevildiğimizi, son zamanlarda yapılan ziyaretlerden anlıyorum. Ancak bu ziyaretler esnasında, sadece Üniversitelerde ders yapmaktan ziyade az da bizim oradaki sanat değerlerimizle, Tiyatromuzla, gençlerin hazırladıkları değerli dergiler, söyleşiler, eski 6o yıl çıkan sonradan devlet tarafından ortadan kaldırılan ‘BİRLİK’ gazetesi, Türkçe Televizyon ve Radyo’da çalışanlarla buluşmak aynılarının dertlerine bir nebze olsa su serpmek ve kaynaşmalar olursa tabi ki hem geçmiş hem de günümüzün değerleri kadar sorunlarımızın da olduğunu yakından öğrenmiş olurlar… Zira Bizim insanımızın konukseverliği esnasında bırakın misafirlere kapılarını açmak gönül yüreklerinin de açık olduğu bir gerçektir. .. Ve Bizler insanları yaptığı mesleğiyle değil de İsmiyle tanırız. Bu da Bizlerin İnsana olan sevgimizin göstergesidir…