Divan Yayıncılık kitap yayın faaliyetlerine bıraktığı yerden devam ediyor. Birkaç hafta önce gerçekleşen Üskübistan kitabının tanıtımının ardından, dün akşam Üsküp Türk Çarşısı’nın tarihi mekanı Çifte Hamam’da Seyhan Yakupi’nin kaleminden “Giden Üç Adam” şiir kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.
Haber: Hüsamettin GİNA, Fotoğraf: Sezer SALİHİ / TİMEBALKAN
Kitap tanıtım merasimine TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, ünlü ses sanatçısı Mesut Kurtiş, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim görevlileri ve çok sayıda şiirsever katıldı.
Karlı kışlı, soğuk hava koşullarına rağmen çok sayıda edebiyatseverin katıldığı gecede kısa konuşma yapan kitabın müellifi şair Seyhan Yakupi, “Şu andaki konuşmam sunuculuğa benzemiyor, konuşma metni de hazırlamadım, gerçekten hepinize ayrı ayrı bütün kalbimle çok teşekkür ediyorum. Konuşan değerli hocalarıma, değerli dostlarıma, siz değerli konuklarımıza çok çok teşekkür ediyorum” dedi.
Seyhan Yakupi, “Şiir kitabı planladığım bir şey değildi. ‘Köprü’ dergisine yazı yazıyorum yıllarca. Şiire gelince, gönderilmeyen mektuplarım diye biriktirdiğim mısralardı onlar. Köprü’den arkadaşların inisiyatifi ve isteğiyle mevcut yazılarım toplandı. Sonra bir gün 400’den fazla şiirin var dediklerinde şaşırdım. Arkadaşlar ciddi ciddi bir kitabın çıkarılması doğrultusunda çalışmalara başlamışlardı bile. Son 2 ayda inanılmaz yoğun bir dönemde, geceyi sabaha katıp çalıştılar. Açıkçası en az emeği geçen benim” ifadelerini kullandı.
Törenin ardından, TİMEBALKAN’a açıklamalar yapan Seyhan Yakupi, “Kitapta şiirlerin başlıkları yok çünkü başlık yazdıktan sonra gelişmedi şiirler. O anki duygularla yazılan mısraları sonradan bir kalıba sokmak istemedim. Aslında bu konuda eleştirildim. Ama ısrarla böyle kalmasını istedim. Giden Üç Adam’ın okurları başlık ezberlemek yerine şiir ezberleyecekler. Ya da ben öyle umuyorum” dedi.
‘Üç adamın Seyhan Yakupi’nin hayatındaki anlamı ne?’ şeklindeki sorumuza ise kısaca “Üç adam hayatımda var olan üç değer” ifadelerini kullandı.
“Türklerde bir gelenek var, çocuk kahramanlık gösterdikten sonra bir isim verilir”
Şiir kitabının ilk okurlarından biri olduğunu vurgulayan Kalkandelen Üniversitesi Şarkiyat Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Hocası Yard. Doç. Dr. Mehmet Gedizli, bir edebiyat hocası ve bir okur olarak edebiyat severlerle Seyhan Yakupi’ye ilk şiir kitabının Türk Edebiyatı’nın neresinde yer bulabileceği konusunda düşüncelerini paylaştı.
Konuşmasında Sümerlere değinen Mehmet Gedizli, “Sümerler bizim hayatımızda çok çok önemli bir yere sahip, Sümerler dendiğinde aklımıza ne gelir, yazı gelir, tarih Sümerle başlar deriz. Yazıyı ilk kulanan Sümerlerdir deriz. Yazının hayatımıza girmiş olması bizim davranışlarımızı, bizim kendimizi, kendimizle çevremizi ve ötekilerle olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemizi sağlamıştır. Yazı hayatımıza girdikten sonta bazı şeyler farklılaşmaya başlamıştır. İnsanoğlunun yazıyı kullanması insanın kendisine yaptığı en büyük, en önemli jestir.” ifadelerini kullandı.
“Giden Üç Adam” şiir kitabının okuyucuyu sarıp sarmalayan bir dili olduğuna vurgu yapan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Hocası Mehmed Gedizli konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu eserdeki şiirler isimsizdir, onların isimleri yok, belki de ikinci baskı için şair, şiirlerin kahramanlık durumlarına göre isim ekleyebilir, biliyorsunuz Türklerde ad verme geleneği vardır. Çocuk kahramanlık gösterdikten sonra ona bir isim verilir. Tarihte, geçmişte mitolojik olarak bu şekildedir. Belki de böyle bir yol izleyecek, onu bilmiyorum. Ama isimsiz şiir olmaz, yoksa şiirler nasıl anılacak. İlk önce tek şiir olduğunu düşündüm. Bunu bir eksiklik olarak düşünmüyorum. Bu şairin yaklaşımı da olabilir. Böyle bir şey de mümkün. Bu konuda geleneği dikkate olmak durumundayız.”
“Makedonya Türk Edebiyatına yeni bir nefes kattı”
Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Şerif Emin, Giden Üç Adam şiir kitabının Makedonya Türk Edebiyatına yeni bir nefes kattığını belirterek “Yazdığı yüzlerce şiirlerin arasından seçim yapmak çok zordu, ama bu bir başlangıçtı ve devamı olacaktır” dedi.
Leyla Şerif Emin, “Evet Seyhan, şiirindeki duygular okuyanı o kadar etkiliyor ki, belki vedalaşarak belki kalbinin ortası acıyarak ‘yeniye’ merhaba dedin. Zaten şiir de bu değil midir, şair de şiir yakarken tutuşmaz mı kalemi biraz da. Sen de bir şiirinde demedin mi:
“kavuşmak için önce ayrılmak gerekiyordu.
biri ayrılmak için kavuşurken
bir başkası kavuşmak için ayrılıyordu.
ortası yoktu hayatın…”
Hayatın ortasına iyi ki bu kitabı oturttun ve devamı geleceğinden çok eminim çünkü yüzlerce şiirinden sadece bir kısmını seçtik ve onlar şu anda kitapta, diğerleri de sırasını bekliyorlar heyecanla…” ifadelerini kullandı.
“Kaybedilen bir dede, baba ve sevgili”
Uluslararası Balkan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Seyhan Murtezan İbrahimi, şair Seyhan Yakupi’nin Giden Üç Adam şiir kitabında kullandığı temiz Türkçe’nin son günlerde dilimizin berraklaşmasına, yabancılaşmamasına yönelik yapılan çalışmalara büyük katkıda bulunacağının aşikar olduğunu vurguladı.
Seyhan Murtezan İbrahimi, “Seyhan, kitabındaki mısraları hayatına giren ve mutlaka herkesin hayatında bulunan üç kişi üzerine kurgulamıştır. Kaybedilen bir dede, baba ve sevgili. Yazar şiirlerinde dile getirdiği bu üç kişinin kaybetme gerçeğini kabullendiği anda, yokluklarında hissettiği özlemi, korkuyu iliklerinin derinliklerine kadar inen acıyı ustaca bir kurgulamayla okuyucuya sunmuştur. Şiir dili alıştığımız, hergünlük hayatta kullandığımız dilden farklıdır.” ifadelerini kullandı.
“Kitaplar ile karşınıza çıkmak dünyada yapabileceğimiz en önemli iş”
Tanıtım töreninde selamlama konuşmasını yapan MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, soğuk havaya rağmen bizleri bu sıcak ortamda yalnız bırakmadıkları için tüm konuklara teşekkürlerini iletti.
Hüsrev Emin, “Özellikle son dönemde tam edebiyatın buradaki kimliğini, var olma çabasını simgeleyen ve o simgelerin gittikçe azaldığı bir dönemde yeni kalem erleriyle, en azından potansiyel şair ve yazarlarla Divan Yayıncılık adına bu topraklarda en azından yıllar boyu sürecek olan şiir ve edebiyat kitapları ile karşınıza çıkmak bizlerin belki bu dünyada yapabileceğimizin en önemli işlerinden bir tanesi olsa gerek” diye konuştu.
“Bu topraklarda geleceğin şairlerini keşfetmek adına yayın faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz”
Cesur kalemi ve kendine has şiir üslubuyla ilk şiir kitabını ortaya çıkaran Seyhan Yakupi’ye bu anlamlı eseri, edebiyat camiamıza kazandırdığı için teşekkür ettiğini kaydeden kitabın editörü Mehmed Arif, “Ayrıca, bizlere her zaman maddî ve manevi desteklerini esirgemeyen Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na, Divan Yayıncılık’ın yayın faaliyetlerindeki desteklerinden ve bu kitabın yayınlanmasındaki katkılarından dolayı müteşekkir olduğumuzu beyan etmek isteriz.” şeklinde konuştu.
Mehmed Arif, ayrıca, “Yahya Kemal Beyatlı, Mehmet Akif Ersoy, Şair Aşık Çelebi gibi Türk şiirinin zirvelerini yetiştiren bu topraklarda geleceğin şairlerini keşfetmek adına yayın faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz” ifadelerini kullandı.
Programda ayrıca usta sanatçı ve kanun virtüözü Cengiz İbrahim şiirseverlere müzik dinletisi sundu.
Behiç İbrahim ise yaptığı skeçle tanıtım törenine ayrı bir renk kattı.
Usta Sanatçı Cengiz İbrahim’de müzik esintileri
Behiç İbrahim yaptığı skeçle geceye ayrı bir renk kattı