Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, uzun zamandır merakla beklenen değerlendirme raporunu dün akşam açıkladı. AB ve ABD’ye göre 24 Nisan’da güvenli, adil seçimlerin yapılması için şartlar oluşmadı.
Peki, bundan sonra neler olacak? Pırjino Anlaşması uyarınca geçici hükümet kuruldu ve seçimlerin 24 Nisan’da yapılması gerekiyor. Seçimden 60 gün önce, 24 Şubat’ta Meclisin feshedilmesi de karara bağlandı. Görünen o ki, seçimlerin ertelenmesi için şu an fikir birliği sağlanmış değil. Siyasi partilerin bir araya geleceği konusunda da henüz haberler yok. Eğer bir değişiklik olmaz ise Meclis iki gün sonra fesh edilecek.
18 Ocak tarihinde, 72 oyla Meclisin 24 Şubat’ta fesh edilmesi kararını alan parlamento çoğunluğu artık güçlü değil. Dün akşam, iktidar ortağı Demokratik Bütünleşme Birliği lideri Ali Ahmeti, “Uluslararası toplum ile uyumlu” olduklarını açıklayarak, “Pırjino Anlaşması’nın çökmemesi için siyasi partiler arasında mutabak sağlanması gerekiyor, aksi takdirde Makedonya’daki siyasi kriz derinleşecek” ifadelerini kullandı.
VMRO DPMNE’de ise dün akşamdan bu yana sessizlik hakim. Bazı siyasi analistlere göre, iktidardaki VMRO DPMNE şu anda açıkta ve ne yapacağını en kısa zamanda açıklamak zorunda. Dün akşamki liderler zirvesine sadece VMRO DPMNE’nin lideri Nikola Gruevski katılmadı.
Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ise dün akşam bir açıklama yaparak “Seçimlerin özü ve kalitesi tarihten çok daha önemlidir” ifadelerini kullandı.
Son gelişmelere göre Makedonya’da seçim tarihi belirsiz. İktidardaki VMRO DPMNE’nin atacağı adım çok önemli. Eğer seçime gitme kararı alırsa büyük ihtimalle seçimlere tek başına katılacak. Uluslaraarası toplum hazırladığı raporda tarihle ilgili herhangi bir ifade kullanmadı. Buna göre son karar siyasi liderlerde.
H. G.