Kuzey Makedonya’da ana muhalefet partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM), hava kirliliğiyle mücadele için bir dizi acil önlem önerdi.
SDSM Genel Başkan Yardımcısı Kristina Kostova, bugün düzenlediği basın toplantısında, partilerinin kirli hava ile mücadele için acil önlemler önerdiğini vurguladı.
Kirlenmeye karşı mücadelenin, stratejik bir yaklaşım, sürekli bir adanmışlık ve ciddi kurumsal önlemler gerektiren uzun bir süreç olduğunu belirten Kostova, “Ne yazık ki, VMRO-DPMNE (Makedonya’da bir siyasi parti) sorumluluğu devralalı altı aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, eylemsizlik ve önlem alınmaması durumuyla karşı karşıyayız.” dedi.
Kostova açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Üsküp, Kalkandelen, Kumanova, Manastır ve diğer Makedonya şehirleri sürekli olarak en kirli şehirler listesinde yer alıyor. Dünya Bankası’na göre, kirlenme her yıl 2.800 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu alarm verici veriler, ne yazık ki tamamen eksik olan kurumsal adımlar gerektiriyor.
VMRO-DPMNE’nin kirli havayı temizlemek için bir milyar avro ve kirlenmeyi %50 oranında azaltma vaatleri büyük bir yalan olarak ortaya çıktı.
SDSM, sorumlu bir parti olarak, hava kirliliğiyle mücadele için bir dizi acil önlem önermektedir:
- Çevre Bakanlığı’nda acilen Temiz Hava Programı’nın kabul edilmesi. Hanelere, ekolojik olmayan ısıtma sistemlerinin değiştirilmesi için sübvansiyon sağlanması ve okul, anaokulu ve kamu binalarının temiz teknolojilere geçmesi. SDSM hükümetinin birkaç yıl boyunca başarıyla uyguladığı Hava Programı örneği takip edilebilir.
- Zararlı emisyon kaynakları üzerinde yoğun denetimler: Kurulumlar, servisler, illegal çöplükler ve otlaklar üzerinde denetimler yapılmalıdır. Endüstriye yönelik denetimler devam etmelidir.
- İnşaat pratiğinin iyileştirilmesi, inşaat alanlarında denetimler yapılarak, kirli hava seviyesinin yüksek olduğu şehirlerde inşaat faaliyetlerinin durdurulması.
- Kamusal hijyenin artırılması için yoğun faaliyetler: Sokakların yıkanması, illegal çöplüklerin temizlenmesi ve atıkların toplanması gibi çalışmalar yapılmalıdır.
- Araçların teknik denetimlerinin artırılması, özellikle dizel araçlar üzerinde yoğunlaşılmalıdır.
- İşverenler, aşırı kirli havada hamile kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişileri görevden muaf tutmalıdır.
- Açık hava işlerinde çalışanlar için çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, çalışma saatlerinin 11:00 ile 17:00 arasında kısaltılması önerilmektedir.
- Yüksek hava kirliliği durumunda açık hava spor ve kültürel etkinliklerinin yasaklanması.
Kirli hava sadece bir istatistik değil, hepimizin yaşamını doğrudan etkileyen bir durumdur. Sorumluluk hükümette ve VMRO-DPMNE yanlış politikalarını değiştirmeli ve harekete geçmelidir.” şeklinde SDSM açıklamalarda bulunmuştur.