Kuzey Makedonya Savunma Bakanı Radmila Şekerinska, Kovid-19 virüsü nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katıldı.
Savunma Bakanı Radmila Şekerinska, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliği için aldığı destek için teşekkür etti ve salgına karşı mücadelede müttefikler ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Kovid-19 salgınından dolayı yardımlarından dolayı Türkiye ve müttefik ülkelere teşekkür eden Şekerinska, “ABD, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Norveç, Macaristan, Slovenya, İngiltere, Hollanda ve Bulgaristan’dan dostlarımızın bu büyük krizde bize yardım göndermelerinden dolayı minnettarız. Yardım bizim için çok şey ifade ediyor çünkü tüm ülkeler için genel bir tehlike durumunda ve dünya çapında ulusal sağlık sistemlerini test ediyor.” ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, video konferans yoluyla düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenledi.
NATO müttefiklerinin “hayat kurtarmaya devam ettiğinin” altını çizen Stoltenberg, tüm üyelerin Kovid-19’dan aynı şekilde etkilenmediğini ve bu nedenle birbirlerine destek sağlama kararı aldığını belirtti.
Stoltenberg, NATO müttefiklerinin 100’den fazla misyonla sağlık personeli ve tıbbi malzemenin nakliyesini gerçekleştirdiğini aktardı.
Üye ülke güvenlik güçlerinin aynı zamanda 25 sahra hastanesinin kurulmasına katkıda bulunduğunu ve 25 bin hastane yatağı sağladığını ifade eden Stoltenberg, 4 binden fazla askeri doktorun sivil girişimlere destek verdiğini de kaydetti.
– NATO üyeleri dayanıklılığını artıracak
Stoltenberg, üye ülkelerin Kovid-19’la mücadele kapsamında geleceğe de hazırlık yapması gerektiğine dikkati çekerek, “Gelecek krizlere karşı dayanıklılığımızı artırmak ve sivil hazırlığımızı güçlendirmek için temel gereksinimlerimizi geliştirme kararı aldık.” dedi.
Genel Sekreter, NATO‘nun 7 temel gereksinim alanı bulunduğunu anımsatarak, “temel devlet görevlerinin yerine getirilmesi, enerji tedariki, kişilerin kontrolsüz hareketi, dayanıklı gıda ve su kaynakları, toplu ölümlerle baş etme kabiliyeti, dayanıklı iletişim ve sivil ulaşım sistemleri” gibi alanlarda güçlenmeye gidiliceğini söyledi.
Mevcut sağlık krizinin orta ve uzun vade etkilerinin “gerekli dersleri” almak için inceleneceğini belirten Stoltenberg, “Ancak şu anda temel amacımız gerekli desteği toplamak ve hayat kurtarmak.” ifadesini kullandı.