Saraybosna’nın müdafaasında hayatını kaybedenler Şehir Günü’nde anıldı

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın 6 Nisan 1945’te Nazi işgalinden kurtarılması vesilesiyle kutlanan Şehir Günü’nde tarihte kentin müdafaası için canlarını feda edenler anıldı.

Saraybosna Şehir Günü kapsamında hem İkinci Dünya Savaşı’nda hem de Bosna’daki son savaşta 1425 gün süren Saraybosna Kuşatması sırasında hayatını kaybedenler için tören düzenlendi.

İkinci Dünya Savaşı’nda yaşamını yitirenler için yaptırılan Sönmeyen Ateş Anıtı’nda başlayan anma törenleri, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in de kabrinin bulunduğu Kovaçi Şehitliği’nde sürdü.

Törenlere Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic ve Saraybosnalılar katıldı.

Becirovic, burada yaptığı açıklamada, “6 Nisan 1945’te Saraybosna, Nazilerden kurtarıldı. Ardından 5 ve 6 Nisan 1992’de Saraybosna Kuşatması başladı. 1992’den 1996’ya kadar Saraybosna’nın çocuklarını, yaşlılarını, erkeklerini ve kadınlarını öldüren suçlular, İkinci Dünya Savaşı’ndaki suçlulardan farklı değiller.” diye konuştu.

Karic de “Modern savaş tarihinin en uzun ve en zor kuşatmasını atlattık. Bugün, Saraybosna ve Bosna Hersek’imizin, tüm vatandaşlarımızın mutlu yaşayacağı bir şehir ve ülke olması için mücadele ediyoruz.” dedi.

Saraybosna Şehir Günü kapsamında kuşatma sırasında Saraybosna’da hayatını kaybeden çocuklar için yaptırılan Saraybosna Çocukları Anıtı’nda da tören düzenlendi.

Saraybosna’da 6 Nisan’da ne oldu?

6 Nisan tarihi, Saraybosna için hem iyi hem de kötü anıları barındırıyor.

İkinci Dünya Savaşı’nda, 6 Nisan 1941’de Nazi Almanyası tarafından bombalanan Saraybosna, eski Yugoslavya ordusunun işgalci kuvvetlere karşı başlattığı operasyon sonucu dört yıl sonra yine aynı gün, 6 Nisan 1945’te düşman işgalinden kurtarıldı.

1941-1945’te 7 bin 92’si Yahudi olmak üzere 10 bin 961 Saraybosnalı hayatını kaybetti.

Saraybosna, 6 Nisan 1992’de yeniden saldırıya uğradı. Bu kez Sırp birlikleri tarafından kuşatılan ve her gün bombalanan şehir, 1425 gün kuşatma altında kaldı.

Kuşatma boyunca bin 601’i çocuk 11 bin 541 sivil yaşamını yitirdi, şehirdeki tarihi ve kültürel eserler ile altyapı büyük hasar gördü.

AA

Read Previous

Bulgaristan’da 2023 yılı sonuna kadar çipli kimlik kartı uygulaması başlayacak

Read Next

Avrupa borsaları yükselişle açıldı