Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da “5. Bosna Hersek Türkiye Mezunları Buluşma Programı” gerçekleştirildi.
Bosna Hersek Türkiye Mezunları Derneğince Türkiye-Bosna Hersek diplomatik ilişkilerinin 30. yılı dolayısıyla düzenlenen programa, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Dernek Başkanı Emin Bajric, Türk kurumlarının Bosna Hersek’teki yetkilileri ve Türkiye mezunu Bosna Hersekliler katıldı.
Burada konuşan Büyükelçi Girgin, Türkiye’nin Bosna Hersek ile diplomatik ilişkilerinin 30. yılının kutlandığını söyledi.
Girgin, “Türkiye, Bosna Hersek ilişkilerini ve bu topraklarda yaşayan kardeşlerimizle Türkiye’deki kardeşlerimizin ilişkilerini 30 yıla sıkıştırmak mümkün değil. İlişkilerimiz 1000 yılın yarısını aşmış vaziyette, bunlar tarihi-kültürel ilişkiler. Belki de Bosna Hersek’in sayıları, milyonları bulan en büyük diasporası, Türkiye’de.” ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki 30 yıllık diplomatik ilişkileri değerlendiren Girgin, “Bosna Hersek’in en fazla anlaşma imzaladığı ülke, Türkiye ve 100 civarında belgemiz var. İki ülke arasındaki ilişkilerin en önemli temeli de zaten bu anlaşmalardır.” dedi.
“YTB, dünyanın farklı yerlerinden en iyi öğrencileri seçip Türkiye’ye getiriyor”
YTB Başkanı Eren de “Şu an devletimizin bursuyla, dünyanın 184 ülkesinden, Türkiye’de eğitim alan 16 bin uluslararası üniversite öğrencisi var. 2012’den itibaren, bu bursları vermeye başladığımızdan beri, 40 bin uluslararası öğrenci, Türkiye’de burslu olarak eğitim gördü.” diye konuştu.
1992’den itibaren 150 binden fazla uluslararası öğrencinin Türkiye’den mezun olduğunu aktaran Eren, YÖK verilerine göre şu an 300 bin uluslararası öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığını dile getirdi.
Eren, “Bizler de YTB olarak dünyanın farklı yerlerinden, en iyi öğrencileri seçip Türkiye’ye getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tüm bu ülkeler içerisinde bazı ülkeler var ki, onların değeri ve kıymeti diğer ülkelerden biraz daha farklı. Bosna Hersek, muhakkak bu ülkelerin başında geliyor.” ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek’teki savaşı, o yıllarda televizyondan takip ettiklerini anlatan Eren, Bosna Hersek’e ait “Ja sin sam tvoj” (Ben senin oğlunum) marşını da ezberlediklerini dile getirdi.
Eren, şunları kaydetti:
“Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Bosna Hersek ve Boşnak kardeşlerimize ilişkin hassasiyetini anlatmaya gerek yok. Rahmetli Aliya’nın (İzzetbegovic) vefat etmeden önce Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Bosna Hersek’le alakalı söyledikleri ve Bosna Hersek’i Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye’ye emanet ettiği bilinmeyen bir sır değil. Cumhurbaşkanımızın, Bosna Hersek’in huzur ve istikrarı için yaptığı çalışmaları hepimiz biliyoruz. Bu desteklerimiz her zaman devam edecek.”
Boşnak kökenli Avustralyalı oyuncu Reshad Strik, Türkiye’de bulunduğu sürede birçok Bosna Hersekli öğrenci ile tanıştığını ve onları mezun olduktan sonra da gördüğünü belirterek, “Ben Türkiye’den mezun olmadım ama Türkiye’den çok şey öğrendim.” dedi.