Saraybosna’da 24 yıl önce yaşanan “Dobrovoljacka Olayı”

Saraybosna’yı kuşatan Yugoslav Halk Ordusu’na bağlı Sırp askerler ile şehri savunan Boşnak güçleri arasında 3 Mayıs 1992’de Dobrovoljacka sokağında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenler anıldı.

Bosna’daki savaşta, başkent Saraybosna’yı kuşatan Yugoslav Halk Ordusu’na (JNA) bağlı Sırp askerler ile şehri savunan Boşnak güçleri arasında 3 Mayıs 1992’de Dobrovoljacka sokağında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenler törenle anıldı.

Savaşta Saraybosna’daki cumhurbaşkanlığı binası dahil, önemli kamu binalarını ele geçirmeyi amaçlayan Sırp askerlere karşı şehri savunan eski askerler ve Yeşil Bereliler Derneği üyeleri, eski adı Dobrovoljacka olan artık Hamdija Kresevljakovic adını taşıyan sokaktaki anıta çiçek bırakıp, dua etti.

Saraybosna Kantonu Gazi İşleri Bakanı Muharem Fiso, burada yaptığı açıklamada, 3 Mayıs tarihinin Saraybosna ve Bosna Hersek savunmasındaki en önemli tarihlerden biri olduğunu vurgulayarak, o gün yaşananların Bosna Hersek’e karşı başlatılan saldırılarda dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Saraybosna’nın savunmasına katılan eski askerlerden Dzevad Topic de 2-3 Mayıs tarihlerinin sadece kentin değil, ülkenin savunulmasındaki öneme işaret ederek, eskiden olduğu gibi bundan sonra da hayatlarını kaybeden askerleri anmaya devam edeceklerini söyledi.

Bu arada, Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti’nden (RS) gelen heyet de Dobrovoljacka’da ölen Sırp askerler için aynı sokakta anma töreni düzenledi. Güvenlik önemleri altında sokağa gelen heyet, çatışmalarda ölen askerleri için mum yakıp sokağa çiçek bıraktı.

Heyette bulunan Bosna Sırp Cumhuriyeti Millet Meclisi Başkanı Nedeljko Cubrilovic, burada yaptığı açıklamada, Dobrovoljacka sokağında masum insanların öldüğünü belirterek, olayın sorumlularının ceza alması gerektiğini dile getirdi.

Dobrovoljacka’da hayatını kaybedenler için üzerilerinde isimlerinin yazılı olduğu bir anıt yaptırılmasını talep eden Cubrilovic, “İnsanların hayatlarını kaybettiği diğer yerlerde de bu yapılmadı. Böylelikle birbirimize saygı duymalıyız. Birbirimizle barışmadıkça, yapılanları kabullenmedikçe bu bölgede hayatta kalmamız, kalkınmamız mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Törenin ardından heyet, geniş güvenlik önlemleri ve polis koruması eşliğinde şehirden ayrıldı.

Dobrovoljacka olayı

Saraybosna’nın 2 Mayıs 1992’de kuşatılması ve aynı gün Portekiz’deki barış görüşmelerinden dönen Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç ve beraberindeki heyetin Saraybosna Havalimanı’nda esir alınması üzerine, şehri savunan Boşnak askerler ve milis güçler ile cumhurbaşkanlığı binasını ele geçirmek isteyen JNA birlikleri arasında silahlı çatışmalar yaşandı.

Dobrovoljacka sokağındaki çatışmada, 8 Boşnak, 7 Sırp hayatını kaybetti, yaklaşık 200 Sırp askeri esir alındı. Esirler, Cumhurbaşkanı İzetbegoviç’in serbest bırakılması karşılığında salıverildi.

Olayın ardından başlatılan soruşturmada, olaydan sorumlu tutulan Boşnak yetkililer hakkında takipsizlik kararı verildi.

AA

Read Previous

Türkiye – Bulgaristan geri kabul anlaşması uygulama protokolü

Read Next

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Kunders: “Seçim koşulları oluşmadı”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *