Saraybosna Kantonu Meclisi, Cuma günü düzenlenen oturumda Nihad Uk’ın istifasını kabul ederek, Kantona bağlı hükûmetin tamamını görevden almış oldu.
Meclis üyelerine hitap eden Uk, istifasının doğrudan 12 Şubat 2026’da başkent Saraybosna’da meydana gelen trajik trafik kazası ve özellikle gençlerin haklı memnuniyetsizliğine yanıt olduğunu belirtti.
Uk, “Toplumlar, kurumlar sorumluluk almaya hazır olduğunda ve yönetim, vatandaşlarının özellikle daha adil, güvenli ve düzenli bir toplum isteyen gençlerin sesini duyduğunu gösterdiğinde ilerler” dedi.
Başbakan, görev süresi boyunca başlatılan reform süreçleri ve kalkınma projelerine de değinerek, toplu taşıma, eğitim ve sağlık yatırımları, aile ve özel sektör desteği ile vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan altyapı projelerinin hayata geçirildiğini hatırlattı.
Kanuna uygun olarak, Sarayevo Kantonu Hükûmeti, yeni hükûmet oluşana kadar mevcut görevlerini yürütmeye devam edecek. Başbakan ve bakanlar, kanton kurumlarının istikrarını sağlamak amacıyla geçici görevleri kapsamında görevde kalacak, açıklaması Sarayevo Kantonu Protokol ve Basın Dairesi tarafından yapıldı.
Başbakan Nihad Uk, istifasını 13 Şubat 2026 tarihinde sundu. Bu istifa, bir gün önce Sarayevo’da bir tramvayın raydan çıkarak durağa çarpması sonucu meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybettiği ağır trafik kazasının ardından geldi. Uk, istifasının gerekçesi olarak hem moral hem de siyasi sorumluluğu ve kurumların vatandaşların kaygı ve memnuniyetsizliğine yanıt verme kararlılığını gösterme gerekliliğini gösterdi.











