Saraybosna Büyükelçisi Girgin, Bosna Hersekli öğrencileri Türkiye Bursları’na başvurmaya çağırdı

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Bosna Hersekli öğrencileri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) koordinasyonunda yürütülen “Türkiye Bursları” programına başvuru yapmaya davet etti.

Girgin, Türkiye Bursları ve Türkiye’de üniversite okuyacak öğrencilerin elde edeceği avantajlar hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Türkiye’nin son yıllarda eğitim altyapısına büyük yatırımlar yaptığına işaret eden Girgin, ülkedeki üniversite sayısının 200’ü aştığını söyledi.

Girgin, Türkiye’deki bilimsel altyapı ve fırsatların sadece Türk vatandaşları için değil dünyanın her ülkesinden uluslararası öğrenciler için de geçerli olduğunu aktararak Türkiye’de 2000’de yaklaşık 18 bin uluslararası öğrencinin olduğunu, 2022’de bu sayısının 300 bini geçtiğini dile getirdi.

Türkiye Bursları programının hem dünya genelinde hem de Bosna Hersek ve Balkanlar özelinde adaylara büyük kolaylıklar ve fırsatlar sağladığına dikkati çeken Girgin, şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın en kapsamlı burs programlarından biri olan bu program, maddi olanakların yanı sıra üniversite kabulünü de beraberinde sağlıyor. Yani eğer bursa kabul alırsanız başvuru esnasında yapmış olduğunuz üniversite ve bölüm tercihlerinden birine doğrudan yerleştiriliyorsunuz.

İkinci olarak aylık burs, yurt, sağlık sigortası, gidiş-geliş uçak bileti ve ücretsiz Türkçe dil eğitimi gibi kapsamlı olanaklar sunuluyor. Son olarak da bursiyerlerin kültürel, mesleki ve kişisel gelişimleri için hedef odaklı eğitim, seminer, staj, yarışma gibi çok çeşitli programlar düzenleniyor, tüm öğrenciler bu fırsatlardan yararlanabiliyor.”

“Mezunlarımızdan beklentimiz ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmalarına katkı sağlamalarıdır”

Girgin, “Türkiye Bursları’nın en önemli amacı, ülkelerden başarılı adayların burslandırılarak Türkiye’de iyi bir eğitim almaları, mesleki olarak gelişmeleri ve sonrasında ülkelerine dönerek ülke ve toplumlarına hizmet etmeleridir. Elbette öğrencilerin mezuniyet sonrası süreçte Türkçeyi unutmamaları, Türkiye ile ilişkilerini sürdürmeleri, ülkemiz ile Bosna Hersek arasındaki çok boyutlu ilişkilere katkı sağlamaları bizleri çok memnun eder. Ancak bursiyer ve mezunlarımızdan temel olarak beklentimiz, kendi ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmalarına katkı sağlamalarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin, tarihi, doğal ve kültürel açıdan çok zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Girgin, Türkiye’nin Göbeklitepe, Kapadokya ve Pamukkale gibi sayısız doğal güzelliklere sahip olduğunu, uluslararası öğrencilerin bulunduğu üniversiteler sayesinde “kültür çeşitliliği deneyimi” elde ettiğini ifade etti.

Girgin, öğrencilere Ankara, İstanbul ve İzmir’in dışında Bursa, Adana, Eskişehir, Konya, Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Antalya ve Samsun gibi şehirlerdeki üniversiteleri de tercih listelerine koymalarını tavsiye etti.

Türkiye mezunları iş bulurken önemli avantajlar elde ediyor

Türkiye’de eğitim alan öğrencilerin, mezuniyet sonrası çalışmak istedikleri sektörlere önemli avantajlarla girdiğini belirten Girgin, şunları söyledi:

“Yurt dışında eğitim almanın kazandırdığı kabiliyetlerin yanı sıra gerek Türkiye’den gerek dünyanın çeşitli ülkelerinden elde edilen bağlantı ve tecrübeler, mezunlarımızı iş piyasasında olumlu yönde ayrıştırıyor. Böylelikle Türkiye ve Türkiye üzerinden ulaşılacak olan farklı ülke ve bölgelerle çok çeşitli düzlemlerde ilişkiler geliştirilebilme potansiyelini kazanıyorsunuz. Eğer Türkiye ile iş geliştirme bağlamında çalışmak isteyen mezunlarımız olursa, iki ülkenin dilini iyi bildiği ve iş kültürünü iyi tanıdığı için haliyle benzersiz bir avantaja ve mukayeseli üstünlüğe sahip oluyor.”

Girgin, Bosna Hersek’te çok sayıda kurum ve kuruluşun yanı sıra 200’ün üzerinde Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirterek şunları kaydetti:

“Ziraat Bankası BH de halihazırda 34 şubesiyle ülkedeki önemli bir yatırımımız. Altyapı projelerinde de Bosna Hersek’teki varlığımız kayda değer. Türk müteahhitlerince Bosna Hersek’te şimdiye kadar üstlenilen projelerin toplam taahhüt bedeli 1 milyar doları aştı. Sözünü ettiğim tüm bu kuruluşlarımız ve firmalarımız, insan kaynaklarında doğal olarak Türkiye mezunu adaylara öncelik verebiliyor. Bu da mezunlarımız için güzel bir imkan.”

Program kapsamında Türkiye’de üniversite okuma kararı alan öğrencilerin “doğru tercih” yapacağına inandığını vurgulayan Girgin, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında ortak tarih ve kültürün bulunduğunu, bu sayede öğrencilerin Türkiye’ye adapte olma sürecinin hızlı olacağını belirtti.

AA

Read Previous

Olympiakos, Konyaspor’dan Kosovalı futbolcu Bytyqi’yi transfer etti

Read Next

AİHM’in göçmenlere muamelesi nedeniyle suçlu bulduğu Hırvatistan sessiz