IQAir verilerine göre, hava kirliliğinde Saraybosna’yı, Hindistan’ın Kalküta, Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Bangladeş’in başkenti Dakka ve Pakistan’ın Lahor şehirleri izliyor.
Dünyanın önde gelen hava kirliliği veri sağlayıcısı IQAir, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın aralık ayında dünyada havası en kirli şehirleri listesinin başında yer aldığını duyurdu.
Merkezi İsviçre’de bulunan IQAir verilerine göre, hava kirliliğinde Saraybosna’yı, Hindistan’ın Kalküta, Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Bangladeş’in başkenti Dakka ve Pakistan’ın Lahor şehirleri izliyor.
Aralık ayından bu yana Saraybosna’ya aralıklı olarak zehirli bir sis çöktüğü ayarısı yapan IQAir, Bosna Hersek başkentinde hava kalitesinin “çok sağlıksız” olduğu uyarısında bulundu.
Saraybosna’da kış aylarında alışıldık hale gelen hava kirliliği, kentteki çok eski model otomobil, kamyonet ve ticari araçların egzoz gazlarının yanı sıra ısınmak için başta kömür olmak üzere kullanılan düşük kalorili yakıtlardan kaynaklanıyor.
Kentte hava akışını engelleyen yüksek binaların çoğalması da hava kirliliğini artıran nedenler arasında.
IQAir verilerine göre, emisyonlar ve kirlilik bu kentte son on yılda yılda yüzde 3 oranında arttı.
Saraybosba’da yerel yetkililer son zamanlarda hava kirliliğini akut bir sorun olarak kabul etti ve toplu taşımayı kademeli olarak iyileştirmek ve enerji verimli binaların sayısını artırmak da dahil olmak üzere sorunu çözmek için adımlar atmaya başladı.
Saraybosna, on yıllık bir sürede net sıfır emisyona ulaşılmasına yardımcı olmak amacıyla AB’nin hedeflediği 100 şehir arasında yer alıyor.
Brüksel şu anda özel sektörü, vatandaşları ve araştırma kuruluşlarını içeren bir süreç aracılığıyla enerji ve ulaşım da dahil olmak üzere tüm sektörlerde hava kirliliğinin önüne geçmeye yönelik eylem ve yatırım planları geliştiriyor.
Bosna Hersek genelinde hava kirliliği sorunu uzun bir süredir devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2020 yılındaki raporunda Bosna Hersek’i Avrupa’da havası en kirli ülke olarak ilan etmişti.
euronews