Türkiye’de yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması, ilk kez bu seçimde hayata geçirildi.
Hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğu tespit edilen 17 bin 258 seçmen, Türkiye’de ilk kez uygulanan “seyyar sandık” ile oy kullanıyor.
Yatağa bağımlı seçmenlerin, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi‘nde oy kullanmaları için “seyyar sandık” uygulaması hayata geçirildi.
Seyyar sandık uygulamasıyla hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan ve engelli beyan formu ile bir yakını aracılığıyla yaptıkları başvuru sonrasında, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği kriterlere göre başvurusu kabul edilen seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanacak.
Yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması, bu seçimde ilk kez hayata geçirildi. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin sandık ayağına götürülecek. Yatağa bağımlılık kriteri aranan uygulama kapsamında, 17 bin 258 seçmen bin 303 sandıkta oy kullanacak.
Seyyar sandık uygulaması
YSK’nin belirlediği ilkelere göre, aile hekimlerince verilen raporlarda, yatağa bağımlılığın tıbbi sebebinin kalıcı olup olmadığının ve süresinin belirtilmesi esas alındı.
Bu şartları taşıyan ve başvurusu kabul edilen seçmenler, Türkiye’de ilk kez sandıkların getirilmesi suretiyle bulundukları yerde oy kullanabilecek.
Seçmenin bu şekilde oy kullanabilmesini sağlamak için seyyar sandık kurulları oluşturuldu. Ulaşım, seyyar sandık sayısı, sabit sandık kurulan binaların konumu ve sandık sayıları dikkate alınarak seyyar sandık kurulu ile sabit bir sandık kurulu ilişkilendirildi.
Yerleşim yeri adresleri esas alınarak kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan seyyar sandık kurulu başkanları da belirlendi.
İlgili ilçede teşkilatı bulunan siyasi partilerden son seçimlerde en çok oy almış 5 siyasi partiden bildirilen birer asıl ve birer yedek üye isimleri arasından seyyar sandık kurulu üyeleri seçildi.
Seyyar sandık kurulları tarafından oyun gizliliğini sağlamak amacıyla getirilen seyyar oy kabinleriyle seçmenin rahat oy kullanması sağlanacak. Kurul görevlileri, seyyar sandıktan çıkan zarfları sayarak önceden ilişkilendiren sabit sandık kuruluna teslim edecek.
Seçmenin evinde gizlilik temin edilecek
Seyyar sandık kabini, yatağa bağımlı seçmenin evinde gizlilik temin edilerek oy kullanma rahatlığı sağlanacak bir yere yerleştiriliyor.
Seyyar sandık kurulu, ilçe seçim kurulundan gerekli dokümanları aldıktan ve yemin ettikten sonra seçmenlerin adreslerine göre güzergah belirleyecek. Seçmenin adresinde bulunmaması ya da makul sürede kapının açılmaması durumunda, seçmenin adresine tekrar gidilmeyecek. Seçmen oy kullanamayacak durumdaysa bir yakının yardımıyla oy kullanabilecek.
Tüm yurtta 08.00-17.00 olarak belirlenen oy verme bitiş saati geldiği halde, seyyar sandık listesinde yer almasına rağmen adresine gidilemeyen seçmenler varsa bu seçmenlerin adreslerine gidilerek oy vermeleri sağlanacak.
‘Hizmetler dolayısıyla çok duygulandım’
Erzurum’da bakıma muhtaç 75 yaşındaki Huriye Temur, vücudunun her tarafının kırık olduğunu ve bu nedenle gezemediğini belirterek, “Allah razı olsun ben daha ne isteyebilirim ki. Doktor gelip evimde muayene ediyor. Sandık evime geliyor.” dedi.
Rahatsızlığı nedeniyle yatalak olan 92 yaşındaki Nemide Başar’ın oğlu Ahmet Başar da annesinin yaşlılığa bağlı bazı hastalıkları bulunduğunu ve bu nedenle oy kullanmaya gidemediklerini belirterek, “Bu hizmetler dolayısıyla çok duygulandım. Hizmet ayağımıza geldi” diye konuştu.
Ağrı’da da rahatsızlığı dolayısıyla evinden çıkamayan Fevzi Demirkol (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, solunum sıkıntısı nedeniyle makineye bağlı yaşadığını ifade etti.
Evden çıkamadığını ve oy kullanmak için sandığın bulunduğu okula gidemeyeceğini aktaran Demirkol, “Ben hastayım ve dışarı çıkamıyorum. Bu uygulama sayesinde evimde oy kullandım. Allah devletimizden razı olsun.” diye konuştu.
80 yaşındaki Ali Demirtaş ile eşi Kıymet Demirtaş da evlerinde oy kullanmanın mutluluğunu yaşadı. Yaşlı çift, uygulamayı sağlayan yetkililere teşekkür etti.
“Bu sistemden çok memnunuz”
Diyarbakır’da oyunu evinde kullanan vatandaşlardan Senayi Akgün, 23 yıl önce inşaattan düşmesi sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu belirterek, daha önce böyle bir uygulama olmadığı için seçimlerde yakınlarının kucağında oy kullanmaya gittiğini söyledi.
Bu nedenle büyük zorluk yaşadığını dile getiren Akgün, “Daha önce böyle bir sistem yoktu. Çıkarılan uygulama ile engellilerin ayaklarına geliyorlar. Engelliler vatandaşlık görevini yapıyor. Bu sistemden çok memnunuz. Bu seçim milletimize ve devletimize hayırlı olsun.” dedi.
“Bu uygulamayı yapanlardan Allah razı olsun”
Bingöl merkeze bağlı İçmeler Mahallesi’nde görme engelli Güzel Ertoğan ile yatağa bağımlı hastalar Zekiye Bildik ve Saadet Zengin, evlerine taşınan sandıkta oy kullandı.
Zekiye Bildik, evinde oy kullanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İçmeler Mahallesi Muhtarı Felemez Aytar, “Bugüne kadar engelli insanlarımız bin bir zahmetle sedye ve akülü arabalarla seçim sandığına götürülüp oy kullanıyorlardı. Şimdi yeni bir uygulama başlatıldı. Bu uygulama çok güzel. İnsanlar kendi yataklarında oylarını rahat bir şekilde, eziyet çekmeden kullanıyorlar. Bu uygulamayı yapanlardan Allah razı olsun.” diye konuştu.
‘Uygulama çok güzel’
Niğde’de böbrek rahatsızlığı nedeniyle evden çıkamayan Gülay Karayalın, bu uygulamayla oy kullanmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, böbrek rahatsızlığı nedeniyle 3 yıldır yatalak olduğunu söyledi.
Diyabet nedeniyle ayak parmakları kesilen ve gözleri görmeyen İstiklal Taşdelen de uygulamanın çok güzel olduğunu anlatarak, “Ben oy kullanmaya gidemezdim. Böyle çok iyi oldu. Sağ olsunlar geldiler, oyumuzu kullandık. Şekerden dolayı ayak parmaklarım kesildi, diğer ayağım kırıldı. Şekerden dolayı gözlerim görmüyor.” dedi.
‘Seyyar sandık uygulamasından çok memnunuz’
Kırıkkale’de de kent merkezinde 5, ilçelerde de 5 olmak üzere 10 seyyar sandıkta yaklaşık 100 engelli, yaşlı ve hasta seçmen, evlerinde oy kullandı.
87 yaşındaki engelli Makbule Özata’da da Yaylacık Mahallesi’ndeki kızının evine İl Seçim Kurulu yetkilileri tarafından getirilen sandığa oyunu attı.
Makbule Özata’nın kızı Hacer Özata, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Seyyar sandık uygulamasından çok memnunuz. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Annem engelli olduğu için yürüyemiyor.” dedi.
Sivas’ta da evinde oy kullanan seçmenlerden Saliha İnan, bacağı kırık olduğu için sandığa gidemediğini söyledi. İnan, evinde oyunu kullanmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, seyyar sandık uygulamasını başlatan yetkililere teşekkür etti.
AA