Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipçe, bugün düzenlediği basın toplantısında Aşılama için Ulusal Harekat Planı’nı tanıttı.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kovid-19 Aşılaması Ulusal Teknik Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Aşılama için Ulusal Harekat Planı’nın gelecekte aşıların ülkeye geliş dinamikleri, miktarları, aşı türü ve özelliklerine göre güncelleneceği belirtildi.
Sağlık Bakanı Venko Filipçe, bakanlığın Hükümet kararı ile KOVID-19’a karşı Çin aşı üreticisi Sinofarm ile anlaşmayı pazartesi günü imzalayacağını ve aşıların şubat ayında gelmesinin beklendiğini söyledi.
Aşılamanın ülke genelindeki mevcut aşılama noktalarında yapılacağı belirtilirken, Çinli üretici Sinofarm’ın aşısının hava yoluyla geleceği ve sistemin aşıları havalimanından almaya, depolamaya ve uygun şekilde aşılama noktalarına dağıtmaya hazır olduğu ifade edildi.
Sinofarm aşısı, taşıma, saklama ve dağıtımı kolaylaştıran 2 ila 8 derecelik bir sıcaklıkta saklandığı ve dağıtıldığı kaydedilen açıklamada, “Bu aşı, aşının kendisinin uygulanmasını kolaylaştıran önceden doldurulmuş bir şırınga formülasyonunda olacaktır. Sinofarm aşısı için, kliniklerde aşılama randevuları hasta başına 10 dakika olacaktır.” denildi.
Aşılama noktalarının tam kapasiteyle çalışması halinde günde 2 bin ila 2 bin 500 kişinin aşılanmasını beklediğini söyleyen Filipçe, “İlk dozu alacak her vatandaş için 21 gün sonra alınması gereken ikinci doz hemen rezerve edilecek, yani ilk sevkiyattan itibaren 100.000 kişiye aşı ve yeniden aşılama için iki dozumuz var.” şeklinde konuştu.
Tüm ülke örneklerinde olduğu gibi aşı olan vatandaşlara uygun bir sertifika verileceğini kaydeden Filipçe, sertifika detaylarının önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.
Sağlık sisteminin işleyişini sağlamak için ilk olarak kategoriler halinde sağlık çalışanlarının aşılanacağının altını çizen Filipçe, “Kovid merkezlerinde ve acil servislerde, klinik hastanelerden, kamu ve özel hastanelerden, huzurevleri, gibi özel kurumlardan Kovid hastalarıyla doğrudan çalışan sağlık çalışanları birinci gruba düşmektedir.” ifadelerini kullandı.
İlk aşamada sağlık çalışanların sayısından daha çok aşı geleceği göz önüne alındığında 70 yaş üzerindeki tüm vatandaşların da aşı olma şansına sahip olacaklarını belirtti.
Aşı için randevunun Benim Randevum sistemi ve çevrim içi başvuruyla yapılacağını kaydeden Filipçe, “Aile hekimler Benim Randevum sisteminden 70 yaşın üzerindeki tüm hastaları içeren bir liste alacak. Doktorlar, aşı olmak isteyip istemediklerini sormak için tüm bu hastalarla tek tek telefonla iletişime geçecek.” dedi.
Online başvuru sisteminin hazırlandığını ve bunun aracılığıyla aşı olmak isteyen tüm vatandaşlar başvuru yapabileceğini belirten Filipçe, “Bu bildirim yöntemi, aile hekimiyle ilk teması kısaltmaktadır, ancak aşı için randevu yine ulusal elektronik sistem Benim Randevum ve aile doktoru aracılığıyla olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Filipçe, KOVID-19 aşısının, genel olarak nüfusun ve toplumun sağlığı üzerindeki zararlı etkilerin azaltılmasında ve ayrıca salgında kolektif bağışıklığın güçlendirilmesinde kilit rol oynayacağını vurguladı.