Manisa Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer’in himayelerinde – MANİSA İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından- Manisa’da ilk kez “ŞEHRİN HAZİNELERİ VEFA BULUŞMASI” konulu toplantısı düzenlendi. Manisa kentinin yetiştirdiği; yazar, şair, ressam, ve güzel sanatlar alanında eserler üreten 23 kişiye ‘ŞEHRİN HAZİNESİ’ şiltleri takdim edildi… Böyle değerli ödülü alanlar arasında, Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğma büyüme olan sevgili arkadaşım değerli ressam Yakup Hayro, da yer aldı. Böyle bir değerli ödüle Ressam Yakup Hayro’nun layık görüldüğünü anlayınca inanın çok sevindim. Nasıl sevinmeyeyim ki, HAYRO bizden biri, kendi çaba, çalışmasıyla, kimselere boyun eğmeden, sanatçı yolunda dimdik yürüyen birine böyle değerli bir ödülün verilmesi bizim gururumuzdur…
Sevgili TİMEBALKAN okurlarım Sizlere YAKUP HAYRO’yu burada tanıtmaya çalışacağım. 1986 yılında Üsküp KİRİL VE METODİY Üniversitesi GÜZEL SANATLAR BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLUYOR. Ressam olarak çalışma hayatına o dönemin ‘BİRLİK’ gazetesi dahilinde yayınlanan ‘SEVİNÇ’ ve ‘ TOMURCUK’ çocuk dergilerindeki çizimleriyle başlıyor… Böylece, Yakup Hayro sanat yolunun profesyonel başlangcına adımını atıyor…
Sanatına bağlı çalışmalarında yenilikler peşinde giden Yakup Hayro ‘BİRLİK’ten ayrılıyor ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Şehzadeler Şehri adıyla da anılan Manisa’ya yerleşiyor. Elbetteki ilk yıllarda zorluklarla karşılaşan bu değerli ressam amacından caymıyor. Kendine bellediği çalışmak, yaratmak ve sadece yaratmak düşüncesiyle zorlukları aşmaya başlıyor. Manisa’ya yerleştiğinde ilk başta, Manisa Kent Kooperatif Başkanı Sayın Mustafa Pala’nın siparişi üzerine “MANİSA TARZANI” Heykelinin çalışmalarını yapıyor, ATATÜRK PANOSU’NUN Duvar çalışmalarında bulunduğunu anlatıyor değerli ressam. Böylece Yakup Hayro, 2 yıl binanın bir odasını atölye kullanma hakkını kazanıyor ve eserlerinin yaratıcılığına devam ediyor. Hayro, Manisa’da yaratıcılığından hiç vazgeçmiyor aslında daha büyük bir istekle, hevesle yeni yeni eserleriyle atbaşı gidiyor. Yaratıcılığına Gençlik Spor Merkezinde ediyor. Burada dört yıl kaldıktan sonra Yakup Hayro sanat yoluna Kent Müzesinin yanındaki dükkanı kiralayarak atölyesini kuruyor. Bugün ise kendi atölyesinde sanat eserlerini yaratıyor. Sanat eserlerinin yaratıcılığı arasında, Hayro, Ali Aksakal’ın yazdığı kitabının çizimlerini de yapmış. Böylece Hayro sanat eserlerinin yaratıcılığına yorulmadan devam ediyor. Tabiki böyle faaliyetlerin gün yüzüne çıkmasında başta seçtiği sanatla birlikte yürümesi de bu yolda yorgunluk hissetmeden önemli eserlerin yaratıcılığını tetiklemiştir.
Yakup Hayro, Manisa’daki çalışmaları dışında Memleketi Makedonya’nın da çeşitli şehirlerinde koloni sergilerine katılıyor. Açtığı sergilerin sayısı 6o’ı aşmıştır. Makedonya ve Türkiye’de açtığı sergilere, resim kolonilerine de sanat severlerinden büyük ilgi görmektedir. Sergilerin çoğu, İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa, Denizli, Antalya, Çanakkale’de sanat severleriyle buluşmuştur…
Yorulmadan sanat yoluna büyük sevgiyle devam eden Yakup Hayro bu yıl TİMYA SANAT GRUBUNUN ( Türkiye Sanatçılar Grubu) Hatay’da düzenlediği Çalıştaya da katılıyor…
Aldığı ödüllere geçmeden önce şunu da belirteyim ki, Hayro 2015, 2016 yıllarında Üsküp’ te sergisini açıyor ve sonraları Ohri’nin yakınlarındaki Belçişta kolonisine eserleriyle hazır bulunuyor. Geçen yılın sonlarında Gostivar’da düzenlenen Uluslararası kolonisine de eserleriyle katılıyor…
Yakup Hayro sanat çalışmaları için çok sayıda ödüllere uygun görülmüştür. Ödüller derken, 1979 y. Sırbistan Valevo Sanat Festivalinde –Birincilik, 1992 y. Tome Vladimirski Vakfında Birincilik, Turgut Pura Yarışmasında Özel Ödül, 1993 y. Paris’e ikamet bursu, 2005 y. Prespa Sanat Kolonisinde (Makedonya) özel ödül, 2009 y. Rotari Kulubu –yılın meslek ödülü, 2013 DLUM Küçük boyutlu Resim Yarışmasında ikincilik, 2015 y. –İzmir’in Renkleri- yarışmasında özel ödülü kazanmıştır…
Yakup Hayro Memleketi Makedonya – Üsküp’te yapmış olduğu faaliyetlerinden sonra çok sevdiği Türkiye Cuhuriyeti’ne göç ettiğinde de değerli çalışmalarına devam ediyor. Aslında göçmen olmak zor olsa da Hayro zoru kendi çabasıyla, azmiyle yenmeyi başarıyor. Derken Yakup Hayro sanat dünyasının kurtlar sofrasında kendisine öz yolu çizmeyi başarmıştır. Ülkesinden, Türkiye’ye göç ediyor kimseyi tanımadan, kimseye boyun eğmeden, kendi sanat yaratıcılığına güvenerek, kendini sanat eserlerine yönelterek bugün Manisa’nın 23 Değerli yaratıcıları arasına girmeyi başarıyor… Sevgili hemşehrim seninle gurur duyuyoruz, sanat yolun açık ve parlak olsun…