Recep Bugariç vefat etti

Koca bir ömür boyu öğrencilere Türkçe’yi ve Türk Edebiyatı’nı sevdiren, öğretmen, yazar, Teffeyüz İlkokulu müdürü, birçok ders kitabının yazarı Recep Murat Bugariç vefat etti. Recep Bugariç’in cenazı namazı yarın öğle namazına müteakiben Dükkancik Camiinde kılınacak. Naaşı Butel mezarlığında toprağa verilecek.

Recep Bugariç kimdir?

1934 yılının Ekiminde Üsküp’te doğdu. Ailesi, Balkan Savaşları’ndan beri Sırp tehdidinin eksilmediği Yeni Pazarlı’dır. 1919 yılında, bir bayram sabahı, bayram namazı esnasında, Sırplar tarafından kuşatılan camide, dedesi ve henüz çocuk yaşta olan babası da bulunuyormuş. Ne bir suç ne bir günah işlemedikleri halde, sadece Sırp olmadıkları için uğradıkları bu sopalı saldırı yü- zünden, dedesi malını mülkünü satmış, ailesini önüne katarak İstanbul yolunu tutmuş. Tren Üsküp’e varmadan yollar kapanmış, hayat da onlar için Üsküp’te devam etmiş. Ailesinin Birinci Dünya Savaşı yıllarında çektiği çileyi, Recep Bugariç, henüz yedi yaşında bir çocuk olarak, İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle çekmeye başlamıştır. Okulda geçirmesi gereken yılları sığınaklarda geçirmiştir. Savaştan sonra “Tefeyyüz” İlkokulu’nda öğrenime başladı. 1956 yılında, Üsküp Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Bunun ardından, öğ- rencisi olduğu okulda öğretmenliğe başladı. 1966 yılında Yüksek Öğretmen Okulunu bitirdi.

Çalışkan ve başarılı bir öğretmen olarak, koca bir ömür boyu öğrencilere Türkçe’yi ve Türk Edebiyatı’nı okutmasına rağmen, kişisel kaprisler yüzünden, Üsküp “Kiril ve Metodiy” Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bö- lümü’nden mezun olması engellendi. 1982 yılında, sözü geçen fakültenin Türk Dili ve Edebiyatı Bö- lümü’nde öğrenciliğinin devam etmesinin artık hiçbir anlamı kalmadığına karar verdiğinde, onu diplomadan tek bir sınav ayırıyordu. Sürekli bir mücadele içinde geçen otuz yıllık öğretmenlik hayatından sonra, her şeye rağmen bağlılığını sürdürdüğü okula müdür oldu. Yedi yıldan beri bu görevini sürdürmektedir. Edebiyata, yaşıtı olan yazarlardan çok daha geç girdi.

1970’li yılların başlarında yazdığı çocuk öyküleriyle dikkatleri üzerine topladı. İlk öykülerini “Üç Palto” (“Birlik” Yayınları, Üsküp 1974) adı altında kitap haline getirdi. Bunu, “Küçük Adam” (“Birlik” Yayınları, Üsküp 1982), “Sigara” (“Tan” Yayınları, Prişline 1983), “Lolo” (“Birlik” Yayınları, 1988 Üsküp), öykü kitapları izledi. 1992 yılında “Öyküler” (“Birlik” Yayınları, Üsküp) adını taşıyan ve bugüne kadar yazmış olduğu öykülerden bir derleme olan bir kitabı daha basından çıktı. Bir ara şiire de heves bağladı, fakat bu alanda göze çarpıcı bir çalışması olmadı. Recep Bugariç, birçok ders kitabının da yazarıdır.

Read Previous

Türkçe şiirin sesi Üsküp Kitap Fuarı’nda yankılandı

Read Next

‘Bizi birleştiren bir şey var, İslam’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *