Priştine’de “FSK ve Ortakları 2023” uluslararası konferansı düzenlendi

Kosova Savunma Bakanlığı ile Kosova Güvenlik Gücü (FSK) tarafından “FSK ve Ortakları 2023” yıllık uluslararası konferansı yapıldı.

Başkent Priştine’deki konferansa, Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, FSK Komutanı Bashkim Jashari’nin yanı sıra partner ülkelerin diplomatik ve askeri temsilcileri katıldı.

Kosova Savunma Bakanı Maqedonci, Kosova’nın, Avrupa-Atlantik kurumları ve NATO ile entegrasyonuna giden yolu şekillendirmek amacıyla ortaklarıyla işbirliğini sürdürmeye ve artırmaya kararlı olduğuna dikkati çekti.

Sırbistan’ın son dönemde Kosova’nın istikrarsızlaştırılmasına yönelik çalışmalarıyla ilgili konuşan Maqedonci, şunları kaydetti:

“Kosova polisinin olağanüstü profesyonelliği ve ortaklarla iyi koordinasyonu sayesinde bu pervasız saldırı başarıya ulaşmadı. Ancak Sırbistan’ın Kosova sınırında 48 operasyonel üssü bulunması ve Sırbistan’ın komşularına karşı hegemonik yaklaşımını sürdürmesi nedeniyle tehdidin hala mevcut olduğunun farkındayız.”

FSK Komutanı Jashari, FSK’nin orduya geçiş sürecinin ikinci aşamaya geçtiğini ve odak noktasının kara kuvvetlerinin geliştirilmesi olduğunu vurguladı.

“(Kosova’nın kuzeyinde yaşanan) Son saldırı vakası ve dünyadaki güvenlik gelişmeleri, FSK’nin anayasal ve hukuki misyonunu yerine getirmeye her zaman hazır olması gerektiğinin açık bir göstergesidir.” diyen Jashari, FSK olarak Avrupa-Atlantik değerlerine bağlı olduklarını, FSK’yi NATO ve ortak devletlerle işbirliği içinde inşa ettiklerini anlattı.

Büyükelçi Angılı da konuşmasında, güçlü ve bağımsız Kosova’nın bölge genelinde barış ve istikrarı güçlendireceğini söyledi.

Türkiye ile Kosova arasındaki askeri mali işbirliği anlaşmaları ve FSK’ye verilen desteğin önemine değinen Angılı, şöyle devam etti:

“Türkiye bugüne kadar FSK’ye 14 milyon ABD dolarından fazla askeri teçhizat sağladı. Her yıl yaklaşık 60 FSK üyesi Türkiye’de askeri eğitim alıyor ve aralarında Kosova’nın ilk askeri doktorları ve helikopter pilotlarının da bulunduğu 400’den fazla FSK personeli Türkiye’de eğitim almış durumda. Ayrıca yüzlerce FSK personeli, Kosova’daki Türk askeri eğitim ekipleri tarafından eğitildi.”

Angılı ayrıca Türkiye olarak Kosova’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu vizyonuna güçlü bağlılığını sürdürdüklerini ve Kosova’nın NATO üyeliğini stratejik bir hedef olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

Kosova ve sınır ötesinde kriz yönetim operasyonlarını sağlaması, ülkede sivil savunma operasyonlarında ve doğal afetler ile diğer acil durumlarda görev yapması amacıyla 2009 yılında kurulan FSK’nin, 2018’de yasal değişikliklerle silahlı kuvvetlere dönüştürülme süreci başlatılmıştı. Sürecin 10 yıl sürmesi bekleniyor.






trtavaz

Read Previous

Caferi: Partiler seçimler için bir çalışma grubu oluşturmayı düşünmeli

Read Next

AFAD, Bosna Hersek’teki sel müdahale tatbikatına katılıyor