Priştine Üniversitesi 56. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı

Priştine Üniversitesi (UP), 56. kuruluş yıldönümünü düzenlenen resmi bir törenle kutladı. Törende, üniversitenin tarihsel ve güncel rolü, bilgi kaynağı ve daha iyi bir gelecek için umut merkezi olarak vurgulandı.

Tören, ulusal marşın ve ardından Sanat Fakültesi tarafından akademik marşın çalınmasıyla başladı.

Üniversite Rektörü Arben Hajrullahu, açılış konuşmasında, önemli yıldönümlerinin geçmişi değerlendirmek ve geleceğe yönelmek için bir fırsat olduğunu belirtti.

Hajrullahu, Priştine Üniversitesi’nin özellikle 1990’lı yıllarda zorlu dönemleri aşmayı başardığını vurguladı:
“Priştine Üniversitesi hiçbir zaman pes etmedi veya durmadı. O, yalnızca bir üniversite olarak değil, daha iyi bir gelecek için bir umut kaynağı olarak görülüyor. Beş altmış yıllık tarih, öğrenciler ve akademik kadro olmadan düşünülemez. UP’den beklentiler her zaman yüksek olacak ve genel fayda için yürütülen çalışmalar asla durmamalıdır.”

Rektör ayrıca, öğrencileri hızla gelişen teknolojiye hazırlamak amacıyla Yapay Zeka Merkezi’nin kurulmasını üniversitenin son başarılarından biri olarak gösterdi.

Hajrullahu, 2025 yılı boyunca öğrenciler ve akademik kadronun uluslararası deneyimlerini ve diaspora ile prestijli dünya üniversiteleriyle yürütülen iş birliklerini de paylaştı. Hukuk Fakültesi öğrencilerinin uluslararası bir yarışmada altıncı sırayı alması da öne çıkan başarılar arasında yer aldı.

Eğitim Bakanlığı’ndan destek

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Arsim Ademi, Priştine Üniversitesi’nin sadece bir bilgi kaynağı değil, aynı zamanda ulusal bilincin yükseltilmesinde de rol oynadığını söyledi.

Ademi, bakanlığın, düzenleyici reformları sürdürmeye ve altyapı desteği sağlamaya devam edeceğini, buna ücretsiz eğitim ve bursları da dahil ettiğini vurguladı:
“Üniversite yalnızca eğitim sunmuyor; gelişim ve ulusal bilincin korunması için bir temel oluşturuyor. Yükseköğretimin kalitesini artırma konusundaki kararlılığımız devam edecek.”

56 yıllık bir tarih

Priştine Üniversitesi’nin kurucu meclisi 13 Şubat 1970’te toplandı; 15 Şubat’ta ise resmi açılış töreni gerçekleştirildi ve bu tarih Priştine Üniversitesi Günü olarak ilan edildi.

56 yıl sonra, UP hâlâ ülkenin en büyük yükseköğretim kurumu olmaya devam ediyor ve akademik kaliteyi artırma, uluslararasılaşma ve çağdaş gelişmelere uyum sağlama hedefini sürdürüyor.

Read Previous

Vučić: Priştine, Zagreb ve Tiran arasındaki askeri ittifak Sırbistan’ı ciddi şekilde tehdit ediyor

Read Next

IMF, Kosova’nın ekonomik performansını ve finansal istikrarını değerlendirdi