Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) desteğiyle Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği’nin yürüttüğü “Osmanlı Ortak Mirasımız” projesinin kapanış etkinlikleri düzenleniyor.
Tarık EMİN – TİMEBALKAN
Projenin kapanış etkinlikleri kapsamında bugün, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, “Osmanlı Toplumsal Sisteminin Oluşum ve Dönüşüm Esasları” konulu kapanış seminerini verdi.
Kapanış seminerine Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şener Bilal Çakman, Hayrat Balkan Derneği temsilcisi Hüsrev Adiloğlu, projeye katılan öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Kapanış semineri öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gülfettin Çelik, “Tarihte ilk defa Osmanlıyla beraber Balkan coğrafyası 500 yıla varıcak olan bir durgunluk dönemine varmış. Osmanlıyla beraber Balkan coğrafyası çok kültürlü, çok milletli yapısıyla doğal bir ittifak veya sentez elde etmiş. Zira Osmanlı daha kuruluşundan itibaren Anadolu beylikleri döneminde Moğol veya Bizans çatışma döneminde çok kültürlülüğe son derece açık, pragmatist ve kültürler arası diyaloğa hazır bir yapı olarak doğurmuştu. Balkanlar bunun taçlandığı adeta ete, kemiğe büründüğü bir coğrafya oldu. Bu itibarla da 500 yıla yayılan bir zaman diliminde, Osmanlı döneminde Balkanlar adeta kendini buldu” şeklinde konuştu.
“21. yüzyıl tarihten geleceğe Balkanlar özelinde önemli bir numunedir”
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, “Bu coğrafyanın Türkiye ya da Balkan ülkeleri açısından dünyanın keşfedebileceği yeni kültürler açısından çok farklı bir özelliği olduğu kanaatindeyim. Bu bir fırsattır, 21. yüzyıl tarihten geleceğe Balkanlar özelinde önemli bir numunedir” dedi.
Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Sevba Abdula ise, “Bir yıla aşkın bir projeydi. Özellikle projenin teorik çerçevesi kanımızca çok güçlüydü. Osmanlı Balkan coğrafyasındaki ulusların, ulus devlet sürecinde öteki olarak kurgulanan bir tarih anlatısıydı. Bizler bu çerçeveyi görünce bunun yakın geçmişin özellikle öteki kalıp yargılar üzerinden kurgulanmasının bugüne yansıtıldığını ve Balkan coğrafyasında çoğu sıkıntının bu tarihi yazımlar üzerinden gerçekleştiğini gördük. Hatta bu tarihi yazımlar iktidarlar tarafından kimlik inşa süreçlerinde çok ciddi şekilde kulanıldığı bir çerçevesi vardı. Bazı zamanlarda Türkiye, bazı zamanlarda Müslümanlar, bazı zamanlarda Arnavut, Boşnak ve bazı zamanlarda ise doğu-batı karşıtlığı üzerinden Balkanlar’ın topyekün doğunun bir çerçevesi içerisinde ötekileştirdiğini gördük ve hala görmekteyiz. Bir yıl boyunca biz bunu gündeme getirmeye çalıştık” ifadelerini kullandı.
Proje hakkında bilgi veren Abdula, “Günümüzün birçok sorununa cevap bulacağımıza inanıyoruz. Bunu tüm proje boyunca planladığımız şekilde görme fırsatımız oldu. Yaklaşık 12 seminerimiz oldu. 12 seminer içerisinde Türkiye’nin çok önemli Osmanlı araştırmacıları geldi” dedi.
Kapanış etkinlikleri kapsamında Logos-A Yayınevi tarafından Arnavutçası yayınlanan Mehmet Genç’in Osmanlı İmparatorluğu’nda Devlet ve Ekonomi kitabının tanıtımı, Kuzey Makedonya’da Osmanlı Araştırmaları paneli ve öğrenci bildirileri sunulacak.
One Comment
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?