Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ortaokullarda Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında “Boşnakça” ve “Arnavutça” dersinin geçen yıl seçmeli ders kapsamına alınarak öğretim programlarına konulması Türkiye’deki Balkan göçmenleri tarafından olumlu karşılandı. Türkiye’deki 150 okulda binlerce öğrenci Arnavutça ve Boşnakçayı seçmeli ders olarak tercih edince, Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti ve materyallerinin hazırlanmasına yönelik Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ile birlikte protokol imzaladılar.
Arnavutça ders kitapları basıldı
İlk aşamada 5, 6, 7 ve 8.Sınıflar Öğretim Programına uygun Arnavutça ders kitapları hazırlandı ve 1500 adet basıldı. Kitapların tanıtımı ve pilot bölgedeki ilk Arnavutça dersi için Milli Eğitim Bakanlığında bir hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıya Milli Eğitim Bakan yardımcısı Orhan Erdem, Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait ile Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu bir araya geldiler. Toplantı sonunda bir açıklama yapan Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait, “Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca Arnavutça Programı değerlendirilmiş ve Kurulun 17.02.2017 tarihli ve 8 sayılı Kararı sonucunda, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacağı belirtilmiştir,” dedi. Sait, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 il Valiliğine gönderilen yazı ile Arnavutça dersinin ortaokulların 5, 6, 7 ve 8.sınıflarında 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren haftada 2 saat olarak okutulmak üzere seçmeli dersler kapsamına alındığı bildirilmiştir, diyerek Balkanlı hemşerilerine müjdeyi verdi.
İlk Arnavutça ders için Türkiye, Arnavutluk ve Kosova Milli Eğitim Bakanları Ekim ayında İzmir’de bir araya gelecekler
Balkan Stratejik araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve 24. Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait, Arnavutça ve Boşnakçanın seçmeli ders olmasında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Bakan yardımcısı Orhan Erdem’in büyük gayret gösterdiklerini, programın hazırlanmasında Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nun büyük çabaları olduğunu belirterek Balkan camiası olarak kendilerine çok teşekkür ediyoruz, dedi. Sait, “İzmir’de çok sayıda Balkanlı hemşerimiz yaşıyor, Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz ile görüştük, kendisi de inşallah katılacak inşallah Ekim ayı içerisinde Arnavutluk ve Kosova Milli Eğitim Bakanlarının da katılımı ile İzmir’de güzel bir organizasyon eşliğinde ilk Arnavutça ders verilecek.” dedi.