Ortak platform neden olmasın!

Makedonya’da, daha önce bu yıl 24 Nisan ve 5 Haziran’da yapılması kararlaştırıldığı halde iki kez ertelenen erken genel seçimler 11 Aralık Pazar günü yapılacak. Halk sandık başına giderek dört yıldır mecliste kendilerini temsil edecek milletvekillerini seçecek.

Hüsamettin GİNA / Analiz Haber

Makedonya’da yaşayan Türkler maalesef bu kez de doğrudan doğruya Türk partilerine oyunu veremeyecek. Seçme hakkı Anayasal hak olmasına rağmen oyunu adı üstünde “Koalisyonlardan” birine vermek zorunda. “Daha İyi Makedonya İçin” ya da “Makedonya’da Daha İyi Yaşam İçin”.

Her iki koalisyonun isminde da “Daha İyi” kelimesi yer alıyor. Ancak Makedonya’da yaşayan Türkler için ne kadar “Daha İyi” her zaman tartışma konusu olacak.

“Seçim sistemi değişmedikçe, Türklerin tek başına seçimlere katılması mümkün değil”

Eğer Türk asıllı bir Makedonya vatandaşı, yasal seçme hakkını kullanarak VMRO-DPMNE ve MSDB’ne oy vermeden, sadece bir Türk partisine oy vermek isterse sizce bu hakkını nasıl kullanacak. Şu anki duruma göre sadece koalisyon listelerine oy vermekle bir bakımdan vatandaşın yasal hakkı kısıtlanmış değil mi? sorusunu Makedonya siyasi sahnesinde boy gösteren her üç Türk partisine sorduk.

Tüm partiler bu konuda hemkfikir seçim sistemi değişmedikçe, Türklerin tek başına seçimlere katılması mümkün değil. Hedef ise etnik toplulukların mecliste garantili temsil edilmesi.

Konuyla ilgili TDP Milletvekili adayı Mütahir Maksut, “Makedonya’daki mevcut seçim modeli maalesef biz Türkler için çok elverişsiz bir model. Şu model dahilinde bizim tek başımıza milletvekili çıkarmamız mümkün değildir. Önümüzdeki dönem çalışma planlarımız arasında Türkler ile diğer sayısı az milletlere garantili milletvekili haklarının verilmesi konusu da yer almaktadır. Bunun sonuçlanması durumunda, Türk asıllı kişiler Türk partilerine oy verebilme hakkına sahip olacaklardır.” ifadelerini kullandı.

THP milletvekili adayı Enes İbrahim de konuyla ilgili şöyle konuştu:

“THP olarak öncelikli hedefimiz Makedonya’da nüfusu az olan etnik toplulukların mecliste garantili temsilidir. Bugüne kadar MSDB ile bu konu görüşülmüş ve MSDB bu konuya pozitif bakmaktadır. MSDB yayınladığı programında Makedonya’nın bugüne kadar altı değil, tek seçim bölgesinin olacağı yazmakta. Fakat biz Türkler için tek seçim bölgesi de yeterli değildir. Kosova, Hırvatistan, Romanya’da olduğu gibi Makedonya’da nüfusu az olan etnik toplulukların mecliste garantili temsil hakkının kazanılması gerekmektedir.”

TMBH milletvekili adayı Deniz Rizvançe ise vatandaşın seçimlerde koalisyon listelerine oy vermekle yasal hakkı kısıtlanmış olduğunu doğrulayarak, bunun değişmesi için seçim sisteminin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Beklenilen sıcak rüzgarlar

Üç milletvekili adayının açıklamalarını göz önünde bulundurduğumuzda hepsi aynı fikirde, seçim sisteminin değişmesi gerektiğini vurguluyor. Hatırlanacağı üzere geçen yıl MATÜSİTEB’te bunu talep etmişti. Buna göre şunu söylemek mümkün, herkes seçim sisteminin değişmesinden yana.

Seçimler öncesi Makedonya siyasi sahnesinde yer alan Türk partileri, iktidardaki VMRO DPMNE ve ana muhalefetteki MSDB’nın aksine, kavgacı siyasetin yerine birbirlerine olumlu mesajlar ileterek belki de kamu oyunda uzun zamandır beklenen Makedonya’daki Türklerin çıkarlarını koruyacak ortak bir platformun kurulmasına ve bu doğrultuda diyalog sürecinin başlamasına yol açtılar.

Ortak platform konusunda TMBH’den Deniz Rizvançe, “Tüm Makedonya Türklerinin muzdarip olduğu bir soru. Makedonya’da yaşayan bütün Türklerin özlemini çektiği konu. Bizim partimizin isminde de milli birlik sözcükleri geçiyor. Biz de bu özlemle yanıyoruz. Bence TMBH’nin en büyük misyonu şimdi başlıyor. Bu misyon da tam da bu konu üzerinde olacak. Koalisyona girer girmez TDP’ye adil seçim anlaşması sunduk. İhtiyaca göre bazı bölgelerde ortak seçim bürosu açmak gibi. Biz yılmayacağız ve bu konuda daha çok çalışacağız. Neden olmasın, Makedonya Türkleri seçimlerden sonra böyle bir süprizi bekleyebilir” ifadelerini kullandı.

Ana muhalafetin “Makedonya’da Daha İyi Yaşam İçin” koalisyonunda yer alan Enes İbrahim’in düşünceleri de farklı değil.

THP milletvekili adayı Enes İbrahim, “Bugüne kadar Türk partileri hep seçim öncesi koalisyonlarla seçimlere katılmışlardır. Demokrasi kültürünü hep birlikte geliştirmemiz lazım. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Rekabet başarı getirir. Fakat ortak sorunlarda birlikte hareket etmemiz gerek.” şeklinde konuştu.

Türk Demokratik Partisi’nden 5. seçim bölgesinde 10. sıradan aday olan Mütahir Maksut, seçimlerle ilgili olmadığı gerekçesi ile bu soruya cevap vermedi. TDP’nin milletvekili seçilmesi kesin gözüyle bakılan Yusuf Hasani ise röportaj teklifini kabul etti. Mailini gönderdi. Ancak bugne kadar cevaplar gelmedi.

Oysa, TİMEBALKAN olarak tüm milletvekili adaylarına parti programlarını tanıtmak için aynı fırsatı verdik.

Türk Demokratik Partisi de, geçen 20 gün zarfında negatif kampanya yürütmemesi ile birlikte kamu oyunun uzun zaman beklediği bu olumlu havaya redetmeyeceği görünüyor.

Geçenlerde düzenledikleri basın toplantısında, parti genel sekreteri Enver Hüseyin’e TMBH lideri Erdoğan Saraç, Gostivar mitinginde TDP’nin milletvekili adayı Yusuf Hasani’nin de kendilerinin milletvekili olacağı şeklinde sözlerini yorumlamasını istedik.

Enver Hüseyin, bu konuda şunları söyledi:

“Tabi ki hiçbir olumlu mesajları gözardı edilmemeli. Artı bizi de farkettiyseniz hiçbir yerde herhangi bir parti ile ilgili negatif bir kampanya yapmadık. Biz ancak TDP olarak halkımıza hem seçmenlerimize hem sempatizanlarımıza seslendiğimizde bizim yapacağımız projelerle Türklere yönelik neler planlıyoruz onları ifade etmekteyiz. Siyasi partiler arasında tabi ki zaman içerisinde nasıl gelişmeler olur onu bilemeyiz ama biz şu an bir ortak koalisyonda bulunmaktayız. Onlar kendi programları doğrultusunda kampanyalarına devam ediyor, bizler de kendi programlarımız doğrultusunda kampanyamıza devam ediyoruz. Bundan sonra da Türklerin hayrına ne yapmak gerekirse bizlerin yapması gereken görevlerin üstesinden gelmeye çalışacağız.”

Derlediğimiz analizde Makedonya Türklerinin ortak çıkarlarını koruyacak platforma karşı gelen olmadığı açıkça görünüyor. Ortak platformun birinci noktası da belli. Türklerin çıkarına olacak yeni seçim sistemi.

Seçimlerden sonra da Makedonya’daki Türk kamuoyu ortak platform sürprizini bekliyor. En azından platformun hazırlanması için diyalog sürecinin başlaması.

Seçim sisteminin Makedonya Türklerinin aleyhine olduğunu düşünen üç Türk siyasi partisinin 12 Aralık tarihinden itibaren atacağı adımlar merak konusu.

Read Previous

Genç Hafize Berru Emin: “Hafızlık zordur ama güzeldir, güzel ne kelime hafızlık bir mucizedir”

Read Next

Makedonya’da Seçim Vakti

1,435 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *