
Başkent Üsküp’te 15 farklı ülkeden yaklaşık 300 öğretmenin katıldığı Kültürlerarası Eğitim ve Eğitimde Çok Kültürlülük Deneyimleri” konulu 2. Uluslararası Öncü Öğretmenler Zirvesi başladı. Zirvenin açılış konuşmasında söz alan Öncü Eğitimciler Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Erenoğlu, “Biz dinimizn ve kültürümüzin istemiş olduğu barışı, kalkınmayı ve refahın sağlanabilmesi adına öğretmenin bir inisiyatif alması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Hüsamettin Gina
Üç gün sürecek olan zirvede katılımcılar eğitim, çok kültürlülük ve bunların odağında olan öğretmenler konusunda tebliğ sunacaklar. Zirvenin asıl amacı eğitime katkı sunmak.
“Öğretmenlerin etkileme gücü olduğuna inanıyoruz”
Zirvenin açılış konuşmasında söz alan Öncü Eğitimciler Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Erenoğlu, öğretmenleri zirvesinin öğretmenler sempozyumundan farklı olduğunun altını çizdi.
Gökhan Erenoğlu, “Biz dinimizn ve kültürümüzin istemiş olduğu barışı, kalkınmayı ve refahın sağlanabilmesi adına öğretmenin bir inisiyatif alması gerektiğini düşünüyoruz. Ve bu inisiyatifin belli menfaatler üzerine kurulmayacağı için tabandan yayılan belki uzun, zor ama etkileme gücü olduğuna inanıyoruz. Bu güç öğretmende mevcut. Sadece bunu fark etmek ve farkettirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Zirvenin amacı eğitime katkı sağlamak”
Aktivite Derneği’nin 2008 yılında üniversitelerden mezun olan öğrenciler tarafından kurulduğunu belirten Dernek Başkanı Muhadin Limani amaçlarını eğitim üzerinde faaliyet yapmak olduğunu kaydetti.
Muhadin Limani, “Bugünkü zirvenin amacı eğitime katkı sağlamak. Makedonya’daki öğretmenlere bir şekilde elimizi uzatıp yardım etmek istiyoruz. Öğrencileri eğitime nasıl yaklaştırılması gerektiğini ve öğrtemen ile öğrenciler arasında işbrliğin nasıl yapılması gerektiği konularında katkı vermeyi istiyoruz” dedi.
“Mülteci akımları ile birlikte ilk ve orta öğretimde de çok kültürlülük var”
Medeniyet Üniversitesi Rektörü İhsan Karaman da üç günlük zirve kapsamında eğitim, çok kültürlülük ve bunların odağında olan öğretmenler konularının ele alınacağını belirtti.
İhsan Karaman, “Çok kültürlülük yüksek öğretimde yaşanan bir olguydu, ama bugün mülteci sorunu göç problemi oluşturduktan sonra ilk ve orta öğretimde de artık çok kültürlülük var. İşte çok kültürlülüğün eğitime tesirleri ve bu farklı kültrülerden gelen öğrenciler kitlesine nasıl bir eğitim verileceği, burada karşılaşan zorluklar ve onların çözüm yolları bu zirvede masaya yatırılıcak” ifadelerini kullandı.
“Çayır Belediyesi çok kültürlülükte bir örnek teşkil etmektedir”
Çayır Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Baki sözkonusu zirvenin hayırlı olmasını dileyerek zirvenin seneler öncesinde başlatılan ve devamı gelen bir çalışmanın adeta ürünü olduğunu vurguladı.
Süleyman Baki, “Çayır belediyesi malumunuz Üsküp’ün merkez ilçe belediyesi ve Makedonya’daki belki de zirvenin başlığı ile de alakalı çok kültürlü bir toplum ve bir yapı. Birçok milletin bir arada yaşadığı kültürel mirasın varlığı da bu anlamda bir örnek teşkil etmektedir” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Öncü Eğitimciler Derneği, Medeniyet Üniversitesi ve Üsküp’teki Aktiviteti Derneği iş birliğinde düzenlenen zirveye Türkiye ve Makedonya’dan çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen ve davetli katıldı.