Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kameral karşısına çıkarak, Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi ve Meclis Başkanı Veseli ile gerçekleştirdiği görüşmeleri değerlendirdi.
Çok sıcak, çok güzel görüşmeler olduğunu , Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hem tarihi bakımdan hem kültürel bakımdan son derece zengin ve güçlü olduğunu anımsatan başbakan Yardımcısı Numa Kurtulmuş, ayrıca Kosova’nın bağımsızlığından sonra da bu ilişkilerin artarak devam edeceğini kaydetti. “Kosova’nın bağımsılzığını ilk tanıyan ülklerden birisi Türkiye’dir.
Bağımsızlığın kazanılmasından sonra da Türkiye bütün kurum ve kuruluşlarıyla burada Kosova halkının yanındadır şeklinde konulan Kurtulmuş, “Bir taraftan TİKA ile, bir taraftan Yunus Emre Enstitüsü ile, diğer taraftan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı üzerinden velasıl elimizdeki bütün imkanlarımızla Kosova’nın kalkınması, buradaki Osmanlı mirası olan eserlerin yeniden canlandırılması, buradaki ortak kültürel değerlerimizin yeniden zenginleştirilmesi ve canlandırılması bakımından ayrıca Kosova’nın bu anlamdaki kalkınma hamlelerini yerine getirillmesi bakımından Türkiye çok ciddi şekilde kalkınma yardımları yapmayı sürdürmüştür, sürdürmektedir. Kosova’nın gelişmesi, tabiri cayiz ise, Türkiye’nin iftihar edeceği , sevineceği, her bakımdan da onur duyacağı önemli bir meseledir.” İfadelerini kullandı.
Başbakan yardımcısı Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: “ Biz Kosova’yı Kosovalılar da Türkiye’yi kendilerinin ikinci vatanı olarak kabul etmektedirler. Biz burayı, Kosovalı kardeşlerimizi Evlad-ı Fatihan olarak görüyoruz. Kosova’nın her yerinde Priştine’de, Prizren’de, Yanova’da her yerde Osmanlı’nın ayak izleri var. Bu ayak izlerinin yeniden canlandırılması sadece oradaki binaların camilerin , medreselerin diğer unsurların ihya ve inşa edilmesi değil, aynı zamanda kültürel tarihi derinlikteki kültürel ilişkilerimizin canlandırılması anlamına geliyor. Burası diyebilirz ki Türkiye’nin bir çok yerinden , bir çok bölgesinden daha fazla Osmanlı olan, Osmanlının ayak izlerine sahip olan bir ülkedir. Bizim dostumuz, bizim kardeşimizdir. Bu anlamlad kosova ile olan ilşikilerimizde çok daha sıcak şekilde artarak devam etmektedir.
TÜRKLER KOSOVA’NIN EN UYUMLU AZINLIĞIDIR
Bir soru üzerine Kosova Türklerinin toplumdaki rolüne de değinen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türklerin kosova’nın en uyumlu, Koosva toplumu ile entegre olmuş azınlıklarından birisi olduğunu belirtti. Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti:
“Buradaki Türk kardeşlerimiz Kosova’da kendilerini azınlık olarak hisetmiyorlar. Onlar da kendilerini Kosova’nın esas sahipleri, ana unsurlarından birisi olarak görüyorlar. Kosova’daki arnavut kardeşlerimizle birlikte dostça içiçe kardeşçe yaşıyorlar. Biz de her vesileyle buradaki Türk toplumunun da durumun iyileştirilmesi , Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz.”
KOSOVA KKTC GİBİR, AZERBAYCAN GİBİDİR
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısından yaptığı çağruyı yineleyerek, Kosova’nın bağımsızlığını hala tanımamış olan İslam ülkelelrini Koosva’yı tanımaya çağırdı. Geçtiğimiz haftaİstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın liderler zirvesinnin yapıldığını, Türkiye olarak bu toplantıda İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem başkanlığını devralmış olduklarını hatırlatan Kurtulmuş, “ sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem başkanlığını yapacaktır. Orada yapmış olduğu konuşmada da sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye olarak tüm Arap dünyasının ve henüz Koosva’nın bağımsızlığını tanımamış olan arap ülkelerine çağrıda bulunarak hepsinin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını istediğimizi, beklediğimizi dile getirdi.
Görüşmemde Thaçi’ye de ifade ettim. Bizim için Kosova, KKTC gibidir, Azerbaycan gibidir. Yani biz Kosova’yı bu anlamda Türkiye’nin çok yakın gönül bağı olan ülkelerden birisi olarak görürüz. Her platformda da Kosova’nın uluslararası alanda tanınması için elimizden gelen gayreti yapıyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda sayın Cumhurbaşkanımız bu çağrıyı yapmıştır. Buradan bütün İslam ülkelerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Kosova’nın bir an evvel bağımsızlığını tanıyın.
Kosova Avrupa’da, Avrupalı ama İslam kültürünü son derece derinden hazmetmiş olan bu anlamda İslam coğrafasının Batı’daki en çmeöli uçlarından birisidir. Bu anlamda İslam’ın gerçekten güzel barışçıl yüzünün Avupa’ya tanıtıldığı önemli bir memlekettir. Bu memleketin bir an evvel tanınmasını arzu ederiz. Ayrıca Kosova’nın bir an evvel çnce vize serbestisi, ardından Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmasını isteriz. Bu anlamda Kosova hem İslami kökleri, hem fiziki olarak kültürel olarak Avrupalı kökleriyle ender ülkelerden birisidir. Kosova’nın tanınması güçlü bir şekilde varlığı İslam dünyasına güç katacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Kosovaport