NATO bölgede artan gerilim sonrası Kosova’daki asker sayısını artırmaya hazır olduğunu açıkladı.
Barış kuvveti KFOR komutanlarından Tuğgeneral Luca Piperni başkent Priştine’de gazetecilere verdiği demeçte, “Teyakkuzdayız ve gerginlikte bir artış olursa harekete geçmeye hazırız. Kısa sürede yedek güçleri de çekebiliriz.” dedi.
Kosovalı Sırplar arasında devlet tarafından verilen araba plakalarını kullanma zorunluluğu konusundaki huzursuzluk yirmi yıldan fazla süre sonra bir kez daha taraflar arasında çatışma riski korkusu yarattı.
Son çatışmada NATO Kosova’daki Arnavut çoğunluğa yönelik baskıyı sona erdirmek için Sırbistan’ı bombalamış ve Kosova bağımsızlık elde etmişti.
Sırbistan ise hala Kosova’nın 2008’de kazandığı bağımsızlığı tanımış değil. Kuzey Kosova’daki Sırplar “başkentleri olarak Priştine’yi değil Belgrad’ı görüyorlar”. Yaklaşık 3 bin 700 NATO barış gücü askeri, etnik Arnavutlar ve Sırplar arasındaki şiddeti önlemek için eski Sırp eyaletinde hâlâ görev yapmaya devam ediyor.
Kosovalı Sırpların yoğun olarak yaşadığı kuzey Kosova’da Kosova plakalarının kullanılması için girişimler, polis ve yerel Sırplar arasında çatışmalara yol açtı. Sırpların kurduğu barikatlar ancak NATO barış güçleri devreye girdiğinde ve Kosova lisanslama kuralını ertelemeyi kabul ettiğinde kaldırılmıştı.
“Ortada durup çatışmayı engellemeye hazırız”
Piperni, şu anda durumun sakin ancak kırılgan olduğunu ve NATO’nun 31 Ekim tarihi yaklaşırken kuzeyde yeni gerilimleri veya şiddeti müsaade etmeyeceğini söyledi: “Durum kötüleşirse müdahale etmeye hazırız, protestocular ve güvenlik güçleri arasında ortada kalmaya hazırız. Durumla başa çıkmak için yeterli gücümüz var. Bu kadar askerle her türlü gerginlik artışını sonlandırabiliriz.”
Hem Kosova hem de Sırbistan, Avrupa Birliği’ne katılmayı hedefliyor ve bu üyelik sürecinin bir parçası olarak, aralarındaki önemli sorunları çözme ve iyi komşuluk ilişkileri kurma konusunda anlaştılar ancak gelişmeler bu süreci tıkamış durumda.
euronews