İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın organizasyonuyla oluşturulacak motosikletli konvoy, 1995’te yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin hunharca katledildiği Srebrenitsa soykırımı anmasına katılmak için İstanbul’dan 6 Temmuz’da Bosna-Hersek’e yola çıkacak.
İHH’dan yapılan açıklamada, motosikletli konvoyun, 11 Temmuz’da Bosna-Hersek’te yapılacak anma törenine katılmak için İstanbul’dan hareket edeceği belirtildi.
Açıklamada, 6 Temmuz’da İstanbul’dan yola çıkacak konvoyun, Çanakkale Lapseki üzerinden Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek hattını kullanarak 9 gün sürecek yolculuk sonrasında 14 Temmuz’da İstanbul’a döneceği kaydedildi.
Srebrenitsa katliamının 11 Temmuz 1995’te yapıldığı anlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Avrupa’nın göbeğinde gerçekleşen katliamın boyutları ve vahşeti hala yaşayanların ve tanık olanların kanını dondurmaktadır. Srebrenitsa katliamı Bosna’da soy ve inanç karşıtı yapılmış en vahşi katliamlardan biridir. Bosna katliamı olarak da anılan katliamda, 8 binden fazla Müslüman Bosnalı kadın, çocuk, yaşlı, genç, erkek demeden Sırplar tarafından hunharca öldürülmüştür. Ölenlere ait günümüzde hala yeni mezarlar çıkarken, Srebrenitsa’da acı hala devam ediyor. Her yılın 11 Temmuz’unda bu acı hadise anılıyor. ‘MotoBosna’ ekibi de motosikletleriyle bu elem verici katliamı lanetlemek için yola çıkıyor. Yolculuğunu 14 Temmuz’da tamamlayarak İstanbul’a dönecek MotoBosna ekibi, başarısız darbe girişiminin yıl dönümü olan 15 Temmuz’da yapılacak etkinliklere de katılacak.”
Açıklamada, Avrupa’da yaşayan bazı Müslümanların her yıl anma döneminde motosikletli gruplar teşkil ederek, AB içinde seyahat esnasında farkındalık oluşturduğu aktarılarak, etkinliğe bu yıl ilk kez katılım sağlanacağı belirtildi.
Açıklamada, “MotoBosna” yolculuğunun amacı şu ifadelerle anlatıldı:
“Ortak geçmişe sahip ülkelerdeki kurum, kuruluş ve profesyoneller arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı ile iş birliğini artırmak. Bosna’daki ve Türkiye’deki insanların sosyal uyumlarını, toplumumuza karşı olan aidiyet duygularını; ortak duygu, düşünce ve heyecanlarını, öz güvenlerini, milli birlik ve beraberlik duygularını geliştirmelerini sağlamak. Geçmişte Bosna’da yaşanan Srebrenitsa katliamını anmak amacıyla farkındalık oluşturmak. Ortak geçmişe sahip ülkelerdeki insanlar arasında karşılıklı sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini sağlamak.”
Kaynak: sondakika.com