Mogherini ve Hahn Türkiye’ye gidiyor

Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzey önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, 22 Kasım Perşembe günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulunacak.

Uzmanlara göre taraflar 50 yılı aşkın süredir devam eden ilişkilerini taktiksel düzeyde koruyacak. Ortak meselelerin AB’de ve Türkiye’de seçim malzemesi yapılmaması ise kritik önem taşıyor.

Türkiye ve Avrupa Birliği’nin (AB) kendi içlerinde seçim maratonuna girdikleri bir dönemde taraflar Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantısı çerçevesinde bir araya gelecek.

Görüşmelerin geniş bir yelpazeye yayılan gündemine bakıldığında, taktiksel bir yakınlaşma mı yoksa uzun vadeli bir işbirliğinin konsolidasyonuna yönelik mi olduğu halen tartışılıyor.

Euronews Türkçe’ye konuşan uzmanlar, Türkiye ile 2005 yılından beri süregiden üyelik müzakerelerinin askıya alınması doğrultusunda son dönemde Avrupa Parlamentosu’ndan yükselen çağrıların çok büyük bir yankı bulmayacağı görüşünde. Ancak, 2019 yılında gerek Avrupa Parlamentosu’nda gerekse Türkiye’de yapılacak olan seçimlerde Türkiye veya Batı karşıtlığının bir malzeme olmamasını sağlamak, zaten hassas bir dengede yürütülen ilişkileri korumak için elzem.

Mogherini ve Hahn’ın Ankara ajandasında neler var?

Ankara’daki toplantıda Suriye’deki durum, İran’a yönelik yaptırımlar ve Irak’taki gelişmeler başta olmak üzere ortak çıkar ve endişe yaratan konulara odaklanılacak. Ayrıca, terörle mücadele, göç yönetimi konusunda işbirliği ve AB-Türkiye ikili ilişkileri de toplantı çerçevesinde ele alınacak.

Öte yandan, Türkiye’de son dönemde akademisyen ve sivil toplum temsilcilerine yönelik tutuklamalar ve gözaltı kararlarına Avrupa Birliği’nin verdiği kararlı demeçlere bakıldığında, Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi gereği de toplantıda öne çıkması beklenen başlıklar arasında.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Elcano Kraliyet Enstitüsü’nde Avrupa ve Türkiye uzmanı olan Dr. İlke Toygür’e göre Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki her toplantı fırsatı çok iyi kullanılmalı.

Her ne kadar üyelik müzakereleri donmuş durumda olsa bile, dış politikada işbirliğinin devam ettiğine dikkat çeken Toygür; göç, sınır yönetimi, yabancı savaşçılarla ilgili istihbarat paylaşımı ve enerji konularında özellikle çok önemli bir işbirliği olduğuna ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin de gündemde olduğuna değiniyor:

“Bu alanlarda işbirliği artarak devam etmeli. Bu haftaki toplantı da bunun için önemli bir fırsat.”

Bu açıdan, 27 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşen Suriye konulu dörtlü zirvede Türkiye ile ortak akıl geliştirmek üzere masaya oturan Almanya ve Fransa’nın son dönemde Ankara ile ilişkileri Orta Doğu’daki krizlerin yönetimi ve göç politikası özelinde yeniden derinleştirme çabaları, işbirliğine yüklenen stratejik anlamın güçlü bir kanıtı.

 

Euronews.com

Read Previous

Almanya’dan Kosova’ya 60 milyon euro hibe

Read Next

Priştine Üniversitesi, dünya sıralamasında 713’üncü oldu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *