Milletvekili Salih Murat’tan Türkçenin resmiyetiyle ilgili girişim

Kuzey Makedonya’da Türk milletvekili Salih Murat, Türklerin % 20’nin üstünde bir nüfusa sahip olduğu 6 belediyeye Türkçenin resmiyetiyle ilgili sorular yöneltti.

Milletvekili Salih Murat konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Seçimlerde Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde Türkçenin resmiyetiyle ilgili özel ilgi ve çalışma içerisinde olacağımıza dair sizlere söz vermiştik.

Bununla ilgili Bugün ilk adımı atmaya başlamış bulunmaktayız.

Hatırlanacağı üzere 2021 yılında yapılan Nüfus sayımlarında Türkler Makedonya’da 6 belediyede % 20’nin üstünde bir nüfusa sahip olarak yaşamaktadırlar. Anayasa, Yerel idareler Kanunu ve Diller Kanununa göre bu belediyelerde Türkçe diğer dillerle beraber resim dil statüsü sahip ve yürürlüktedir.

Kamu bilgilerine serbest erişim yasasına dayanarak Plasniça, Merkez Jupa, Mavrova ve Rostuşe, Konçe, Karbinçi ve Vasilovo Belediyelerine, Milletvekili olarak resmi taleb göndererek 15 soru çerçevesinde Belediye konseyinde ve belediye sınırlar içerisinde faal olan tüm kurum ve kuruluşlarında Türkçenin resmi kullanımıyla ilgili bilgi vermelerini talep ederek, yazılarımızı Belediye makamlarına Meclisimizden ilettik.

Hazırladığım yazı içeriliğinde, Sorular içerisinde: Türkçenin belediye konseyi oturumlarında, çalışma kurumlarında, tüm resmi evraklarda, trafik işaretlerinde, resmi yazışmalarda, resmi kurumların tabelalarında, belediye ilanları ve bültenlerinde, resmi web sayfalarında, bilgi erişimlerde, ilanlarda, halkla yazılı ve sözlü iletişimlerde, mühürlerde, kaşelerde ve diğer işlemlerin Türkçe dillinde olup olmadığı ve Türkçemizin bu alanlarda hangi düzeyde kullanımda olduğunu içermekte. Ayrıca belediye bütçesinde Türkçe harcamaları bölümü ve Türkçe resmi tercüman kadrosunun bulunup bulunmadığı da sorular içerisinde yer almakta.

Bu eksende sizlere verdiğimiz söz ile konu hakkında İkinci çalışmamı haftaya devam edeceğim, hemen ardından üçüncü ve dördüncü adımı atacağım.

Kısa ve uzun vadede hedefimiz Kuzey Makedonya’da yerel ve merkez çapta Türkçenin resmiyetini daha üst düzeyde kazanmak olacaktır.”

Read Previous

TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, Büyükelçi Vásáry’i ziyaret etti

Read Next

İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda ölen ve yaralananlar oldu