
Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, Orta Eğitim Yasası’na ilişkin 8 temel değiştirge sundu.
Milletvekili Salih Murat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Değerli vatandaşlarımız, Orta Eğitim Yasası değişikliklerine ilişkin Eğitim Komisyon’da sunduğum değiştirgeler, çok kültürlü toplumumuzun eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için hayati önem taşımaktadır.
Topluluk Eğitimi Konseyi:Toplulukların eğitim kalitesini sistematik olarak izleyen, iyileştiren ve raporlayan uzman bir danışma mekanizması.
Topluluklara Özgü Sınıf Açma Kriterleri: Anadilde eğitim hakkının gerçekçi biçimde uygulanması için orantılı ve ulaşılabilir kriterler.
Topluluk Eğitimi Geliştirme Fonu: Ders kitapları, öğretmen bursları, altyapı ve mesleki gelişim için yapısal çözüm.
Kültürlerarası Diyalog Merkezleri: Farklı topluluklar arasında güven inşası ve sosyal uyum için okul temelli merkezler.
Etnik Gruplar Arası Güven Komisyonu: Çok dilli okullarda işbirliğini geliştiren ve sorunlarda arabuluculuk yapan temsili komisyon.
Zorunlu Ortak Ders Dışı Etkinlikler: Farklı dillerde eğitim gören öğrenciler arasında işbirliğini teşvik eden bütçeli programlar.
Geleneksel Eğitim Günü Kutlamaları: Toplulukların kültürel kimliklerini eğitim ortamında yaşatma hakkı.
Kültürel Açıdan Duyarlı Okul Kutlamaları: Çok kültürlü toplum gerçeğimizi yansıtan kapsayıcı okul etkinlikleri.
Bu değiştirgeler anayasal ilkelerimize, uluslararası standartlara ve çok kültürlü eğitimde başarılı ülkelerin modellerine dayanarak hazırlanmıştır.
Tüm vatandaşlarımız için kaliteli eğitimi savunmaya devam edeceğim!”