Milletvekili Murat: Topluluklar Arası İlişkiler Bakanlığı’nın Hesap Vermesi Gerekiyor

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi’nden seçilen milletvekili Salih Murat, sosyal medya hesabından, “Makedonya Türklerine Yönelik Yeni Bir Ayrımcılık: Topluluklar Arası İlişkiler Bakanlığı’nın Hesap Vermesi Gerekiyor” başlıklı bir paylaşımda bulundu.

Milletvekili Salih Murat, 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü kutlamalarıyla ilgili Topluluklar Arası İlişkiler Bakanlığı’nın maddi destek süreciyle ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Topluluklardan sorumlu bir bakanlığın, tüm toplulukları eşit ve tarafsız biçimde gözetmesi en temel yükümlülüğüdür. Ancak yaşanan gelişmeler, bu yükümlülüğün açıkça çiğnendiğini ortaya koymaktadır. Bu ayrımcı ve seçici tutumu şiddetle kınıyorum.

21 Kasım 2025 tarihinde, milletvekili soru önergesiyle Türk topluluğunun millî bayram kutlamaları için bakanlık tarafından ayrılan destek miktarını sordum. 10 Aralık 2025 tarihli yanıtta, 2025 bütçesinde 12 milyon ek bütçeyle birlikte toplam 20 milyon denar öngörüldüğü ifade edildi. Aynı yanıtta, 21 Aralık Türkçe Eğitim günü kutlamalarına ilişkin sürecin devam ettiği ve bu etkinlik için 2 Aralık 2025 itibarıyla toplam 2.008.000 denar öngörüldüğü belirtildi.

Bu yanıtı yetersiz bularak 25 Aralık 2025’te ek sorular yönelttim. Bakanlığın 2024 ve 2025 yıllarında topluluklara millî bayramlar ile diğer kutlamalar için yaptığı ödenekleri, dağılım kriterlerini, destek programını ve metodolojisini talep ettim. Bakanlığın 21 Ocak 2026 tarihli yanıtı ise son derece eksik kaldı; soruların büyük çoğunluğu kasıtlı olarak yanıtsız bırakıldı, yalnızca 2025 yılına ait rakamlar paylaşıldı.

Tabloya bakıldığında tablo son derece çarpıcıdır: 20 milyon denar, 33 başvuruya dağıtılmış; ancak Türk topluluğundan yalnızca 1 başvuru onaylanmıştır. Arnavut topluluğundan da yalnızca birkaç başvuru kabul edilmişken çok çok daha küçük toplulukların çok sayıda başvurusu desteklenmiştir. Bu tablo, programda öngörülen kriterlerin görmezden gelinerek bilinçli bir ayrımcılığın uygulandığını açıkça göstermektedir.

Türklere sağlanan tek destek, Yeni Yol etkinliği için verilen 600.000 denardır. Bu rakam, hiçbir ölçütle orantılı ve adil değildir. İlk soru önergesinde gündeme gelen 21. Aralık kutlamaları için 2 milyon denar ise çeşitli bahanelerle ödenmemiş; bu tutara ilişkin ihale 19 Aralık’ta iptal edilmiş ve üstelik bu gelişme iki ay boyunca Makedonya Türk kamuoyundan gizlenmiştir.

Topluluklar Bakanı’nın genel tutumuna bakıldığında, Türk toplumuna her alanda engel çıkardığı görülmektedir. Türklere yönelik iki merkezi resmî kutlamaya katılmamış, kendi yetki alanındaki dillerin kullanımı ile hakça temsil raporunda ortaya çıkan son derece olumsuz sonuçlara rağmen hiçbir adım atmamıştır. Buna karşın başka topluluklar söz konusu olduğunda bakanlık kadrosuna kendi milletinden yoğun atamalar yapmış, bu topluluklara çok daha fazla kaynak aktarmış ve onların millî bayramlarında bizzat ön sıralarda yer almıştır.

Bu ayrımcı tutuma sessiz kalan, yanlış politikaları karşısında tepkisiz duran ve gerçekleri kamuoyuyla paylaşmayan Türk kurumlarını da kınıyorum.

Yeni bir soru önergesi vereceğim. Konuyla ilgili muhatap taraflardan, halkımız açıklama bekliyor.

Hakikat yerini bulana kadar mücadelemi sürdüreceğim.”

Read Previous

Bulgaristan turizmi 2025’te güçlü büyüme kaydetti

Read Next

Makedonya İDB Başkanı Fetai, Ramazan başlangıcı münasebetiyle mesaj yayınladı