Milletvekili Adayı Prof. Dr. Süleyman Baki: Demokrasilerde halkın iradesinden daha yüksek bir irade yoktur

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi İttifakı 3. Seçim Bölgesi Liste Başı Milletvekili Prof. Dr. Süleyman Baki ile 8 Mayıs’ta düzenelenecek seçimlerle ilgili TIMEBALKAN’a özel açıklamalarda bulundu.

TİMEBALKAN SEÇİM ÖZEL

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi’nin Avrupa Cephesi İttifakı 3. Seçim Bölgesi Liste Başı Milletvekili Prof. Dr. Süleyman Baki, demokrasilerde halkın iradesinden daha yüksek bir irade olmadığını söyledi.

İttifak olarak Avrupa Cephesi İttifakı’nda 9 partinin yer aldığını belirten Baki, “Bunlardan 5 tanesi Arnavut, başta BDİ partisi, Arnavut İttifakı ve diğer Arnavut partileri yer alıyor. Türk siyasi oluşumlarından Türk Demokratik Partisi (TDP) ile bizim hem Türk entelektüel hareketi veya Hak ve Demokrasi Hareketi olarak isimlendirdiğimiz, halen siyasi parti oluşumunu tamamlamadığımız hareket yer alıyor. Boşnak ve Roman partisi de yer alıyor.” diye konuştu. 

Geniş bir ittifaktan söz edildiğine dikkati çeken Baki, “Birçok kültürü, birçok milleti, birçok dili kapsayan bir ittifaktan bahsediyoruz. Elbette diğer ittifaklar da söz konusu. Bu ittifaka katılmamız biraz zaman açısından hızlı bir şekilde olmakla birlikte mefkure ve fikir itibariyle bu ittifakın içinde bulunan partileri az çok tanıyoruz. Elbette ki bu bir seçim ittifakı, uzun vadeli olması hedefleniyor. Bundan sonraki seçimlerde de devam etmesi temenni ediliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

– 8 Mayıs’ta ilk turda alınan 120 bin oyun daha da artması hedefleniyor

Bujar Osmani’nin almış olduğu oyu “memnuniyet verici” olarak nitelendiren Süleyman Baki, “Daha fazla oy alması hedefleniyordu. Diğer ittifakın adayıyla 40 bin oy fark olması bu ittifakın güçlülüğünü gösteriyor. 8 Mayıs’ta ilk turda alınan 120 bin oyun daha da artması hedefleniyor.” dedi.

Avrupa Cephesi İttifakı’nın bizatihi kendisinin yeni bir olgu olduğunu anımsatan Baki, “Makedonya siyasi tarihinde ileride siyasi tarihinde farklı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Önemli bir yer teşkil ettiğini belirtmek gerekiyor. İkincisi bu ittifakın içinde hem 3. Bölgede, benim liste başı adayı olarak bulunmam, benimle birlikte 20 milletvekili adayının içinde 12 Türk asıllı milletvekili adayı var. 4. Seçim Bölgesi’nde de TDP’nin adayı olan liste başı Enver bey ve onunla beraber % 50’ye yakın Türk asıllı milletvekili adayı var.” ifadelerini kullandı.

– 3. Seçim Bölgesi’nin kendine has bir bölge olduğunu ifade etmek gerekiyor

6 Seçim Bölgesi ile ilgili eleştirilerde bulunan Baki, “Türklerin, hiçbir siyasi ayrım yapmadan Türk halkının yeterince temsil edilmediği, oylarının boşa gittiği kanaatindeyiz. Keşke tek seçim bölgesi olsa, bunu daha önce de ifade ettik. 3. Seçim bölgesi hem coğrafi olarak hem bulunduğu konum itibariyle hem de barındırdığı nüfus itibariyle diğer bölgelerle benzerlik taşımakla birlikte kendine has bir bölge olduğunu ifade etmek gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgenin nüfus olarak da farklı etnisiteleri barındırdığına dikkati çeken Prof. Dr. Süleyman Baki, “Diğer bölgeler de böyle bu bölge de böyle. Geniş bir coğrafyaya sahip. Yaptığımız kampanyada aynı gün içerisinde 3 farklı dilde konuşmalar yaptım. Türkçe konuşuyorsunuz, Makedonca konuşuyorsunuz yeri geldi Boşnakça konuştuk yeri geldi Romanca dilimiz döndüğü kadar bir selam, bir kelam vermeye çalıştık.” şeklinde konuştu.

– Bu ülke hiç kimsenin malı değil

Siyasi partilerin bu seçim sürecinde daha dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Baki, “Sonuçta bu ülke hepimizin ülkesi. Bu ülke hiç kimsenin malı değil. Bu ülkenin sahipleri bu ülkede yaşayan vatandaşlardır. Türküyle Makedonuyla, Arnavutuyla Boşnağıyla, Romanıyla vesair. Bölgeler olarak da bir hareketi bir partiyi, bir cepheyi sadece bir bölgeye sıkıştırmak, oraya onları yönlendirmek bu da demokrasi açısından doğru değil.” ifadelerini kullandı.

Bütün bölgelerde bütün siyasi partilerin yarışma şansı olması gerektiğine dikkati çeken Baki, “Bu ittifakın adayı olarak, bir Türk olarak 3. Bölgede ve diğer bölgelerde arkadaşların yarışıyor olması Makedonya demokrasi kültürüne bir zenginliktir. Bu bölgede ve diğer bölgelerde Arnavut partileri ilk defa aday çıkarmıyor, daha önce de çıkardılar. 2011’de sayın Bujar Osmani bu bölgenin milletvekili adayıydı.” hatırlatmasında bulundu.

– Makedonya demokrasisine güven sarsılır

Ana muhalefet partisi VMRO DPMNE yöneticilerinin kullandığı söylemlerle ilgili de konuşlan Baki, “Bu siyasi ifade, bu tür bir dil Makedonya demokrasisine fayda sağlamaz. Elbette seçimde, seçim kampanyasında eleştiriler, farklı görüşler olabilir ama işi milliyetçilik boyutuna çevirip bu ülkenin bir seçim bölgesi olarak değerlendirdiğimiz bu coğrafyayı, bu kısmı sadece bir toplumun ya da bir milletin ya da bir etnisitenin alanı olarak görmek, bu Makedonya demokrasisine olan güveni sarsar. Unutmamak gerekiyor ki bu coğrafyada, bu bölgede 3. Seçim bölgede birçok etnisite yaşıyor, birçok millet yaşıyor. Makedon yaşıyor, Türk yaşıyor, Arnavut yaşıyor, Boşnak yaşıyor, Roman yaşıyor.” diye konuştu.

Türk partileri içerisinde Makedon partileriyle koalisyona giren partiler olduğunu anımsatan Baki, “Şimdi biz bunları, koalisyona girdikleri partileri veya onların temsilcileri Makedonlaşmış mı olarak ifade edeceğiz? Elbette değil. Dolayısıyla işi milliyetçilik girdabına çekmeden herkes kendine yakışanı yapması gerekiyor. Elbette ki gönülden arzu edilen şudur ki bütün Türk partileri bir olsun, beraber olsunlar, daha güçlü olalım, daha güçlü hareket edelim. Ama maalesef siyasi yelpaze, partilerin düşünceleri, kanaatleri, beklentileri, hedefleri farklı partilerle koalisyon yapabildiklerini görüyoruz. Bu tabi her partinin kendi tercihleridir. Elbette ki bunun neticelerine de hepimizin katlanması gerekiyor. ” değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasilerde halkın iradesinden başka bir irade, daha yüksek bir irade olmadığını söyleyen Baki, “Dolayısıyla bu noktada, şu hareket ya da şu parti neden bu tarafta diye kimsenin aşağılama, küçümsemeye hakkı yoktur. Bunlar siyasi literatüre yakışmayan şeylerdir. Elbet herkes kendine yakışanı ya da kendine yakın bulduğu tarafı tercih eder. Siyasi hedeflerini ona göre gerçekleştirir ve seçime katılır.” dedi.

– 9 Mayıs sabahında Makedonya siyasi arenasında farklı bir tablo olacak

9 Mayıs sabahında Makedonya siyasi arenasında farklı bir tablo olacağının altını çizen Baki, “Hem VMRO adayının yüksek oy almış olması hem de ittifakımızın bir yüksek oy alacak olması siyasi denklemler içerisinde en çok tartışılan bir husus. Kanaatimce güçlü olanların bir masada oturup ülkenin hayrına, bu ülkenin kalkınmasına, demokrasisine, katkı sunacak.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Süleyman Baki konuşmasının devamında, “Siyasi gerginliklere fırsat vermeden ülkenin AB üyeliği için en kısa zamanda adımlar atılması noktasında bir hükümetin olacağı kanaatindeyim. Bunu da açıkçası arzu ediyorum. Halkın bu noktadaki desteği önemli. İnşallah 8 Mayıs halkımızın başta Türk toplumu olmak üzere 4 numaraya, Avrupa Cephesi İttifakı’na yoğun bir destek vermesi gerektiğini bir talep olarak ifade etmek istiyorum.” açıklamalarında bulundu.

Read Previous

Milletvekili adayı Salih Murat: 8 Mayıs’tan sonra Makedonya’da Türklerin iradesi bambaşka bir yol alacak

Read Next

TMBH seçim kampanyasını Pirlepe’de kapattı