Milletvekili adayı Enes İbrahim: “Amacımız Hasan’ın yerine değil, Hasan’ın yanına bir Hüseyin bir Mehmet’i getirmektir”

Halen milletvekili olan Enes İbrahim 11 Aralık’ta düzenlenecek seçimlerde “Makedonya’da Daha İyi Yaşam İçin” koalisyonunda Türk Hareket Partisi’nin milletvekili adayı olarak 3. seçim bölgesinde 7. sırada yer alıyor. Seçimler öncesi TİMEBALKAN’nın sorularını yanıtlayan Enes İbrahim, “Bugüne kadar Türk partileri hep seçim öncesi koalisyonlarla seçimlere katılmışlardır. Demokrasi kültürünü hep birlikte geliştirmemiz lazım. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Rekabet başarı getirir. Fakat ortak sorunlarda birlikte hareket etmemiz gerek.” ifadelerini kullandı.

Hüsamettin GİNA / TİMEBALKAN

Neden SDSM?

Son yıllarda Makedonya’da yaşanan zulümü başka bir parti yapmamıştır. Hükümeti oluşturan partiler baskıcı ve yıldırma politikalarıyla Makedonya vatandaşını bezdirmiştir. İnsana değer vermeyen bir hükümet, devletin geleceğini düşünemez. Sosyal Demokratlar Birliği insana değer veren bir programa sahip. Özellikle Sosyal Demokratlar Birliği’nin yeni kadrosu Türklerin durumu ile daha fazla ilgilenmiş ve birlikte sorunlara çözüm yolları aranması konusunda çalışmalar yapılmıştır. Yolsuzluğa bulaşan bir partiyle (VMRO-DPMNE) Türklerin koalisyonda yer alması ancak şahsi ve birkaç kişinin yararınadır. Özellikle de VMRO-DPMNE’nin Türklere uyguladıkları baskıcı politikaların ardından, Her mitingde haçlar kullanan bir partiyle Türklerin işi olamaz.  VMRO-DPMNE’nin geçmişi ve bugününü iyice analiz etmek gerek.

Parti programlarınız var mı? Programınız kaç sayfalık ve neler içermektedir? Vurgulamak istediğniz en önemli nokta hangisi?

Makedonya Türk siyasi partilerinden seçmene plan, program ve stratejisiyle çıkan tek parti Türk Hareket Partisi’dir. Türk Hareket Partisi 2014 seçimlerinde olduğu gibi 11 Aralık 2016 seçimlerinde de program ile seçmenin karşısına çıkmıştır. THP’nin programı haricinde koalisyonda yer aldığımız diğer partiler de THP’nin programı konusunda uzlaşma sağlamışlardır. Biz programımızda Makedonya’da yaşam sunuyoruz. Makedonya’nın yaşanılabilir bir ülke olması konusunda önemli adımlar atacağız. Ekonomiyi iyileştireceğiz. Devlet bütçesi şeffaf bir şekilde harcanacaktır. Heykel ve binalara harcanan bütçelere dur deyip, halkın parasını halkın cebine koyacağız. Ortalama maaşı 500 avro yapacağız. Asgari ücreti ise 16.000 denar. Türk Hareket Partisi olarak ortak sorunlarımızı herkesle birlikte, ortak bir şekilde çözeceğiz. Milli kurumlarımız olan tiyatro ve MRTV Türkçe yayın ve programları partinin değil, halkın hizmetinde olacaklar. Milli kurumlarımız kapılarını her vatandaşa açacaktır. Türkçe eğitim görülen okullarda siyasete yer vermeyeceğiz. Öğretmenlerimizi zorla hiç kimse mitinglere götüremeyecek. Öğretmenlere uygulanan cezaları kaldıracağız ve ceza yerine öğretmenlerimizi motive edecek metodlar kullanacağız. Öğretmenlerimizi siyasetten uzak tutup, öğrencilerle daha fazla ilgilenmesini sağlayacağız. Bugüne kadar olduğu gibi, zorla öğretmenlerimize kirli siyaset yaptırtmayacağız. İktidarımızda Makedonya Türkleriyle bütünleşeceğiz. Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde yıllardır çözülmeyen sorunları çözeceğiz. 11 Aralık’tan sonra herkes Anayasa’da olduğu gibi eşit vatandaş muammelesi görecektir. Hak, hukuk ve adalet gelecek. Adaletin olduğu yerde refah ve huzur da olur. Kamuda Türklerin temsil oranı istenilen seviyeye gelmemiştir. Özellikle Ohri Çerçeve Anlaşmasında ciddi reformlar yapılacaktır. Kamuda Türklerin oranını hep birlikte yükselteceğiz. Kamuda çalışan Türklerin çalıştıkları kurumlarda konumlarını yükseltmek için çaba sarfedeceğiz. Amacımız Hasan’ın yerine değil, Hasan’ın yanına bir Hüseyin bir Mehmet’i getirmektir.

dsc_0725
Enes İbrahim: “Heykel ve binalara harcanan bütçelere dur deyip, halkın parasını halkın cebine koyacağız.”

Partinizin önümüzdeki dört yılda Makedonya Türklerini sevindirecek en önemli projesi ne?

Önümüzdeki  4 yılda Makedonya’da unutulan değerleri geri getireceğiz. İnsan sevgisini ve insana olan saygıyı getireceğiz. Hak, hukuk ve adaleti getireceğiz. Huzur getireceğiz. Her vatandaş eşit vatandaş muamelesi görecektir. Türklere ayrımcılık yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Ekonomi kalkındırma programlarımızla vatandaşlarımızın daha fazla para kazanmalarını sağlayacağız. Göçe dur diyeceğiz. Son 10 yılda 610 bin vatandaş ülkeden göç etti. Aralarında ciddi oranda Türk ve gençler de mevcut. Yüzyıllardır yaşadıklarımız bu topraklardan göç etmememiz için gençlere iş imkanları sunacağız. Makedonya Türklerini saygın bir toplum yapacağız.

Makedonya Türklerinin sizlere göre en büyük sıkıntıları ne? Ve bu sıkıntıları çözme noktasında ne gibi çalışmalarınız olacak?

Makedonya’da Türkler son yıllardır var olma mücadelesi vermektedir. Türklerin en önemli sorunları işsizlik, eğitim, kültür, ayrımcılık ve adaletsizlik. Adalet Türkler arasında da maalesef yok… Türkçe eğitim Anayasal hakkımız olmasına rağmen uygulamada sıkıntılar yaşanmaktadır. Türkçe eğitimin uygulanmasında yaşanan sıkıntıları çözeceğiz. Türkçe ders kitapları zamanında tercüme edilip, zamanında öğrencilerimize ulaştırılacak. Branş dersleri için öğretmenlerimizin olmasına rağmen, öğretmenlik yapamıyorlar. Buna da çözüm bulacağız. Branş derslerinin Türkçe ve Türk öğretmenleri tarafından öğretilmesini sağlayacağız. Kültür konusunda malesef Makedonya Türkleri sınıfta kaldı. Osmanlı eserlerimize yeterince sahip çıkılmadı. Türk tiyatrosu sanat yerine partizanlığı seçti. Yıllardır Türk tiyatrosunun binası inşa edilmiyor. Son 3-4 yıl içinde Makedonya’nın çoğu bölgesinde tiyatrolar, kültür merkezleri inşa edildi, ancak Türk tiyatrosunun inşaatı hala bitmek bilmiyor. İktidarımızda tiyatro gerçek anlamda sanata değer verip, toplum için çalışacaktır. Makedonya’nın farklı bölgelerinde Türk kültür merkezlerinin açılması konusunda çalışmalarımız olacak. Gençlerimiz ülkeden göç etmesin diye yeni istihdam alanları oluşturacağız.

dsc_0727
Enes İbrahim: “THP olarak ortak sorunlarımızda birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda atılması gereken adımları da atacağız.”

Yer aldığınız koalisyonun samimiyetine inanıyor musunuz? İnanıyorsanız neden? Makedonya’da yaşayan Türklere ne gibi vaatlerde bulundular. Şunu hatırlamakta fayda var, iktidara yakın bir TV’nin baş ve sorumlu yazarı Türklere hakaret etti. VMRO DPMNE’den herhangi bir kınama gelmedi. MSDB’ye yakın Profesörler Plenumu yayınladıkları bir bildiride Türk güvenlik güçlerine karşı yakışıksız ifadeler kullanmıştı. 

Yer aldığımız koalisyon insana değer veren bir koalisyondur. İnsansız devlet olmaz. İnsanlar yaşayacak ki, devlet yaşasın. Makedonya’nın yaşanılabilir bir ülke olması için mücadele edeceğiz. İktidara yakın bir özel televizyonun genel yayın yönetmeni ana muhalefet liderine canlı yayında ‘‘Türk gibi yalan söylüyorsun’’ demesi aslında ana muhalafet lideri haricinde Türklere yapılan bir hakarettir. Malesef bu ve buna benzer şoven-ırkçı siyasetçi ve gazetecilerin gerek Türk gerekse Türkiye konusunda yazmış ve yayınlamış olduğu yazı ve haberleri kamuoyu yakından bilmektedir. Özellikle Zoran Zaev’in yayınlamış olduğu ses kayıtlarında iktidar ve onlara yakın kişilerin Türklere bakış açılarını iyice öğrendik. Türkleri kulaklarından tutup sandığa götürenler, Türk esnafına, Türk öğretmenine baskı yapanlar deşifre edildi. Yayınlanan ses kayıtlarıyla birlikte Türklere yapılan herşey deşifre edildi. Profesörler plenumunun MSDB ile yakından veya uzaktan bir ilgisi olmadığını bilmemiz gerek. Bu plenumum Üsküp’te bir otelde düzenlenmesi gereken bir toplantı öncesi, bir profesör (Vankovska) Gruevski’ye nasıl boyun eğdiğini unutmadık. Fakat ister plenum olsun isterse başka biri olsun, Türk ve Türkiye’ye hatta Türk dünyasına yapılan hakaretlerde Türk Hareket Partisi tepkisiz kalmamış ve de kalmayacaktır. Biz yıllardan beri ortak sorunlarımızı ortak çözmemiz ve fikir birliğine kavuşmamız için çalışmaktayız.

Neden her üç Türk partinin yer aldığı ve Makedonya Türklerinin genel çıkarlarını koruyacak ortak bir platform şimdiye kadar kurulmadı? Makedonya’da yaşayan Türkler seçimlerden sonra böyle bir sürprizi bekleyebilir mi?

Makedonya’nın seçim sistemini iyice analiz etmemiz gerekmektedir. Seçim sisteminin Makedonya Türklerinin lehinde veya aleyhinde olup olmadığını analiz etmek şart.  Makedonya’da tek Türk partisi olsa bile, seçimlere tek listeyle katılsak bile Makedonya’da Türk milletvekili çıkartmak zor hatta imkansız. Bugüne kadar Türk partileri hep seçim öncesi koalisyonlarla seçimlere katılmışlardır. Demokrasi kültürünü hep birlikte geliştirmemiz lazım. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Rekabet başarı getirir.  Fakat ortak sorunlarda birlikte hareket etmemiz gerek.

2014 yılında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde diğer Türk partileri, STK ve aydınlarımıza gelin hep birlikte ortak bir Türk Cumhurbaşkanı adayı çıkartalım teklifinde bulunduk. Ama diğer iki parti alaycı bir şekilde teklifimizi reddettiler. Aslında Cumhurbaşkanlığı seçimleri, aynı masada oturmamız için büyük bir fırsattı. Türk Cumhurbaşkanı’nın kazanması mümkün değil fakat her Türk aynı mücadeleyi verip, buzların eritilmesi ve aynı platformda Türklerin bir arada olmasını çok istedik. Türk Cumhurbaşkanı adayı göstermek isteyişimizin en önemli nedeni, gelecekte Türkler yaşadıkları ortak sıkıntıların ortak çözümlenmesiydi. Fakat bugüne kadar bu olmadı. Diğer iki Türk partisi uzattığımız eli geri çevirdi. Fakat THP olarak ortak sorunlarımızda birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda atılması gereken adımları da atacağız.

dsc_0718
Enes İbrahim: “THP olarak öncelikli hedefimiz Makedonya’da nüfusu az olan etnik toplulukların mecliste garantili temsilidir. Bugüne kadar MSDB ile bu konu görüşülmüş ve MSDB bu konuya pozitif bakmaktadır.”

11 Aralık erken parlamento seçimleri sonrası beklentileriniz neler?

11 Aralık’ta biz kazanacağız. Makedonya da kazanacak. Makedonya Türkleri kazanacak. 11 Aralık’tan sonra hak, hukuk ve adalet kazanacak. Ülkemiz normalleşme sürecine girecek ve ekonomimizin kalkındırılması için mücadele başlayacak. 11 Aralık’a kadar yaşadığımız zulüm 11 Aralık’ta bitecek.

Makedonya’da yaşayan Türkler tek başına seçimlere çıkmak için ne zaman hazır olacaklar? Şimdiye kadar çıkmamanın sebepleri neler?

Makedonya’da seçim sistemi değişmediği sürece parlamento seçimlerine tek başımıza çıkmamız mümkün değil. 25 yıllık bağımsız Makedonya’da 18 yıl milletvekillik yapan bir şahıs 18 yıldır seçim sisteminin değişeceğini iddia etti. Fakat gerçekleşmedi. Peki siyasi sorumluluk nerede?  THP olarak öncelikli hedefimiz Makedonya’da nüfusu az olan etnik toplulukların mecliste garantili temsilidir. Bugüne kadar MSDB ile bu konu görüşülmüş ve MSDB bu konuya pozitif bakmaktadır. MSDB yayınladığı programında Makedonya’nın bugüne kadar altı değil, tek seçim bölgesinin olacağı yazmakta. Fakat biz Türkler için tek seçim bölgesi de yeterli değildir. Kosova, Hırvatistan, Romanya’da olduğu gibi Makedonya’da nüfusu az olan etnik toplulukların mecliste garantili temsil hakkının kazanılması gerekmektedir.

Eğer Türk asıllı bir Makedonya vatandaşı, yasal seçme hakkını kullanarak VMRO-DPMNE ve MSDB’ne oy vermeden, sadece bir Türk partisine oy vermek isterse sizce bu hakkını nasıl kullanacak. Şu anki duruma göre sadece koalisyon listelerine oy vermekle bir bakımdan vatandaşın yasal hakkı kısıtlanmış değil mi?

Seçim sisteminin değiştirilmesi gerekmektedir. Özellikle nüfusu az olan toplulukların mecliste garantili temsil hakkının verilmesi gerekmektedir. Seçim sisteminin değişmediği sürece nüfusu az olan etnik topluluklar seçim öncesi koalisyonlarla seçimlere katılacaklardır.

Makedonya’daki FETÖ yapılanması ile ilgili düşünceleriniz neler ve bununla ilgili ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

Bugüne kadar Makedonya’da gerek yurt içinden gerek yurtdışından ilegal yapılara ve ilegal çalışmalara karışan bütün vakıf, cemaat, kurum, kuruluşlara karşı tavrımız açık ve nettir. Düne kadar büyük konuşanların dün Kurz’un büyük mitinginde yanında yer aldıklarını da gördük.

Read Previous

Paris’te hava kirliliğine karşı ‘plakalı’ önlem, Üsküp’te herhangi bir önlem yok

Read Next

T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Kara’dan Yunus Emre Enstitüsü ziyareti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *