Mickoski: Yargı Konseyi kamuoyunun baskısı altında değiştirilmeli

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Yargı Konseyi üyelerinin halk baskısı nedeniyle istifa etmelerini bekliyor.

Başbakan Hristijan Mickoski’ye göre, halkın tepkisi, konseyin mevcut yapısındaki değişikliklerin anahtarıdır.

Yeni üyelerin nasıl seçileceğiyle ilgili bir soru üzerine Mickoski, bunun yürürlükteki yasal düzenlemelere uygun olarak yapılacağını belirtti. Ancak ilk adımın halkın mevcut üyelere baskı yaparak değişikliklere yol açmak olduğunu vurguladı.

Mickoski, “Aracımız halktır, kamusal alanda mücadele edeceğiz, gerçeklik kamuoyunda en doğru şekilde ortaya çıkar. Halkın mevcut Yargı Konseyi’nin işleyişinden memnun olmadığını düşünüyorum ve halktan daha iyi bir araç olamaz,” dedi.

VMRO-DPMNE milletvekillerinin, Parlamento tarafından seçilen Yargı Konseyi üyeleri için önerdiği gensoru önergesi girişimiyle ilgili olarak Mickoski, bunun yasama organının kullanabileceği araçlardan biri olduğunu söyledi. Ancak, gensoru önergesi kabul edilse bile, üyelerin görevden çekilip çekilmeyeceğine ilişkin nihai kararın yine kendilerine bağlı olacağını ifade etti.

Mikoski, “Kanun onları sonuna kadar korur. İstifa etmeyeceklerini söyleyip görev sürelerini tamamlayana kadar kalabilirler. Ama umarım onurlu olurlar ve gensoru önergesi kabul edilirse, milletvekillerinin kararı doğrultusunda ayrılırlar,” diye ekledi.

Hükümet tarafından eleştirilen Kamusal Savcılar Konseyi ile ilgili olarak, Mickoski, birçok reformun yakında yapılacağını duyurdu. Ancak, tehditkar bir dil kullanmak istemediğini ve zamanın ne tür değişiklikler olacağını göstereceğini belirtti.

Yargı Konseyi’nin Parlamento tarafından seçilen beş üyesi için yapılan gensoru önergesi giderek daha olası hale gelirken, görevden almaları hâlâ belirsiz. Bu hafta sunulan girişim, iktidar çoğunluğundan 67 milletvekilinin desteğini aldı, ancak üyelerin ayrılmasına dair nihai karar Yargı Konseyi Kanunu’na göre yine kendilerine bağlı olacak.

Gensoru önergesinin hedefinde Hakimler Vesna Dameva, Pavlina Crvenkovska, Milazim Mustafa, Tanija Čačarova-Iliевska ve Selim Ademi yer alıyor.

Bu sorunun Mart başındaki meclis oturumunun gündemine gelmesi bekleniyor.

Read Previous

Kosova seçimlerinde oyların % 50’si sayıldı

Read Next

Kudüs’ün kimliğini değiştirme girişimleri kabul edilemez