Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, yaptığı açıklamada, VMRO DPMNE partisinin tek seçim bölgesi yönündeki tutumunu koruduğunu ve bu modelde diasporanın da oy kullanabilmesi gerektiğini söyledi.
Mickoski, yurt dışında oy kullanma sürecinin düzenlenebilmesi için bazı ülkelerde geçici “ekstrateritoryalite” ilanının yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Bunun yalnızca seçim süreciyle sınırlı olacağını vurguladı.
Mickoski, “Kesinlikle tutumumuzu değiştirmiyoruz. Tek seçim bölgesinden yanayız. Bunu liderler toplantısında da dile getirdim. Elbette diğer siyasi partilerle müzakere edilecek bir seçim barajı da olmalı. Bu modelde diasporanın da oy kullanması mantıklıdır” dedi.
Diasporada oy kullanmanın önündeki en büyük sorunun mesafeler ve düşük katılım olduğunu ifade eden Mickoski, özellikle Avustralya ve Kuzey Amerika’da diplomatik temsilciliklerin uzaklığı nedeniyle ilginin sınırlı kaldığını söyledi.
Daha etkin bir süreç için yalnızca diplomatik temsilciliklerde değil, daha fazla noktada sandık kurulmasının değerlendirilebileceğini belirten Mickoski, bunun ülke içi mevzuata bağlı olduğunu kaydetti.











