Merkez Bankası ve EBRD, kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için birlikte çalışıyor

Kuzey Makedonya Merkez Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), ülkede Kadın Girişimciler için Finansman Kodu aracılığıyla, kadın girişimcilerin finansal katılımını artırmaya yönelik çalışmalara devam ediyor.

Bu çalışmalar, sermayeye erişimin kolaylaştırılması, beceri ve bilgi gelişiminin desteklenmesi ile istatistiksel veriler üzerinden eğilimlerin izlenmesini kapsamaktadır. EBRD’nin bu kodun ülkemizde uygulanmasına yönelik misyonu çerçevesinde, Merkez Bankası ekibi, Başkan Anita Angelovska-Bezoska ve EBRD’nin Kuzey Makedonya’daki sürekli temsilcisi Fatih Türkmenoğlu’nun başkanlığında bir toplantı gerçekleştirdi.

Bu misyonun amacı, mikro işletmeler, küçük ve orta ölçekli işletmelerde kadınların finansmana erişimindeki cinsiyet farklarını analiz edebilmek için gerekli verilerin temin edilme olasılıklarını incelemek ve Kodu’nun tüm ilgili kurumlar arasında bilinirliğini artırmaktır.

Toplantıda ayrıca, düzenleyiciler ve finansal hizmet sağlayıcılarının çabalarının birleştirilmesi ve kadın girişimcilerin finansman olanaklarının genişletilmesi için yapılması gerekenler de ele alındı..

Merkez Bankası’nın, banka hizmetleri kullanıcılarını eğitme konusunda aktif bir şekilde çalışarak, tüm taraflar, özellikle kadın girişimciler için finansmana daha iyi erişim sağlanmasına katkıda bulunduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Anita Angelovska-Bezoska, “Kadınların finansal eğitimi ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal katılımı, Finansal Eğitim ve Finansal Kapsama Stratejisi çerçevesindeki faaliyetlerden bazılarıdır. Ayrıca, Merkez Bankası, kadınların sahip olduğu veya yönettiği şirketlerin finansmana erişim istatistiklerini zenginleştirmeye de devam edecektir.” dedi.

Kadın girişimciliği için Finansal Kod’un geliştirilmesinde Merkez Bankası ile işbirliği yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden EBRD Kuzey Makedonya temsilcisi Fatih Türkmenoğlu, “Bu girişim, kadın girişimcilerin finansal katılımını artırma yönündeki kararlılığımızı vurgulamaktadır; bu, hedefli destek ve sermayeye erişim sağlamayı amaçlamaktadır. Birlikte, EBRD ve Merkez Bankası, kadınların yönettiği işletmelerin başarılı olacağı, ekonomik büyümeyi teşvik edecek ve cinsiyet eşitliğinin egemen olacağı bir ortam yaratmayı hedefliyor.” şeklinde konuştu.

Kadın girişimcilerin finansmanına yönelik Kod, dünya genelinde yaklaşık 30 ülke tarafından uygulanmakta ve desteklenmektedir. Amaç, Kod’un koordineli bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve daha fazla aktörün – düzenleyiciler, finansal hizmet sağlayıcıları ve diğer ortaklar – kadın girişimcilere yönelik finansal ürünlerin sunumunu genişletmek için birlikte çalışacak bir ulusal altyapı oluşturulmasıdır.

Merkez Bankası ve EBRD ekipleri, kadınların yönettiği işletmelere verilen desteğin güçlendirilmesinin ve cinsiyet eşitliği için yapılan çabaların arttırılmasının, finansal katılımı, yeni iş fırsatları açılmasını ve ekonomik büyümenin hızlanmasını sağlayacağına vurgu yapmıştır.

Read Previous

Bu sabah en soğuk Manastır, en çok kar ise Şar Dağı’nda kaydedildi

Read Next

Onkoloji hastaları biyolojik tedaviden mahrum kaldı