Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığının destekleriyle ilki düzenlenen “Kuzey Makedonya Türkleri Yücel Ödülleri” töreninde, Kuzey Makedonya’da gelişip, hem ülkede hem de Türkiye ve uluslararası alanda başarılar elde eden kişi ve kurumlara 10 farklı kategoride ödül verildi.
Ödül törenine, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Umut Lütfi Öztürk, Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) Başkanı Aydoğan Ademoski, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Müdürü Serhat Kula, Maarif okulları Üsküp Müdürü Mustafa Dillioğlu, Avrupa Türkleri İslam Birliği (ATİB) Başkanı Durmuş Yıldırım, Türk Demokratik Partisi (TDP) Başkanı Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi Başkanı Erdoğan Saraç, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı sözcüsü Nurcan Asanovska, Türk MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, jüri üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin,yeni bir organizasyona imza atıldığını, farklı alanlarda başarı gösteren soydaşlara kendi ülkelerinde vefa niyetiyle bu töreni gerçekleştirildiğini söyledi. Kuzey Makedonya Türkleri’nin kendi değerlerine değer vermesi gerektiğine işaret eden Emin, “Biz kendi insanlarımızı takdir etmeliyiz. Çünkü biz kendi insanlarımıza, değerlerimize, başarılı bireylerimize, kurumlarımıza sahip çıkmazsak başkasının da sahip çıkması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Törene “Yücel” isminin verilmesinin önemine işaret ederek, MATÜSİTEB Başkanı Emin ayrıca şu ifadelerin altını çizdi: “Çünkü Kuzey Makedonya’daki Türk davasının milli kahramanları, vefakarları, fedakarları gerçekten buradaki soydaş toplum ve Türk milleti için ciddi bir bedel ödedi. Bugün, Makedonya Türkçe Radyosu varsa onların 1944’te başlattığı gayretle devam ediyor. Birlik Gazetesi yayınlanmışsa onların başlattığı gayretle devam etmiştir. Gelecek nesillere ‘Yücel’ ismini , Yücelciler hareketini daha iyi anlatmak ve onların da isimlerini, yaptıkları fedakarlıkları, vefakarlıkları yükseltmek için inşallah güzel bir gece yaşayacağımızı düşünüyorum.”
Ödüllerin jüri komisyonunda bulunan Prof. Dr. Numan Aruç ise MATÜSİTEB’in farklı alanlarda ilkleri gerçekleştirmeye çalıştığını vurgulayarak “Bu ilklerden birini de bu akşam yaşıyoruz. Nobel Ödülleri’nin tartışıldığı bu dönemde, Nobel Ödülleri’ni birilerinin boykot ettiği bir dönemde, işte Üsküp’te biz Makedonya Türk Sivil Toplum Kuruluşları Birliği bir alternativ olarak dünyaya arz ediyoruz. Onun adını da seçerken bundan hareketle Yücel adını seçtik. Yücel kelimesinin jüri tarafından kabul edilmesinde en büyük hedef sadece tarihe takılmıyoruz. Bizim gayemiz gelecekte “yücelecek” olan çocuklarımızı yetiştirmek. Alanında spor alanında, eğitim alanında, musiki, sanat, bilim her alanda yücelecek olan insanlara bir yücel ödülü takdim etmeye karar verdik. Ve hassaten temin arz ettiğim gibi Nobel’in bugün tartışıldığı bir dönemde Üsküp’te, Taşköprü’de bütün dünyaya bir yeni Nobel olarak, alternativ olarak arz ediyoruz. Onun adı da Yücel Ödülü’dür.
MATÜSİTEB tarafından düzenlenen “Kuzey Makedonya Türkleri Yücel Ödülleri” organizasyonu destekleyen Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığını temsilen törene katılan Külütür Bakanlığı sözcüsü Nurcan Asanovska selamlama konuşmasını Türkçe dilinde yaptıktan sonra “Öncelikle Kültür Bakanı Hüsnü İsmaili adına herkesi selamlıyorum. Bu arada hem yerel hem uluslalarası seviyede değişik alanlarda başarı gössteren Kuzey Makedonya’daki şahıs ve kurumlara Yücel Ödülleri’nin takdim edildiği bu törene katıldığımdan dolayı memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Bugünkü tören, Türk STK’lar Birliği – MATÜSİTEB, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk toplumunun milli, ruhsal, dini, siyasi ahlaki mücadelesini veren herkesin anısına yapılan ve Kuzey Makedonya’daki Türk toplumu için ayrı bir önem taşıyan Yücel Ödüllerini ilk kez takdim edecektir.” sözlerine yer verdi.
10 farklı kategorideki ödüllerMATÜSİTEB’in organizasyonyla daha önce jüri komisyonun kurulup Kuzey Makedonya’da gelişen ve hem ülke içinde hem de Türkiye’de ve ulusllararası seviyede başarı göstermiş şahıs ve kurumların 10 fakrlı kategoride seçilen ödüller Kuzey Makedonya Türkleri Yücel Ödülleri töreninde, “Yılın Eğitimcisi Ödülü” Kuzey Makedonya’nın Radoviş kentinde Türkçe öğretmenliği yapan Semra Nanuşeva Saliova’ya, “Yılın Akademisyeni/Bilim Adamı Ödülü” Prof. Dr. Yusuf Hamzaoğlu’na, “Yılın Parlayan Yıldızı Ödülü” İtalya Seria A Ligi takımlarından Napoli’de forma giyen Elif Elmas’a, “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Kuzey Makedonya Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden İlhami Emin’e verildi. “Yılın Aktörü Ödülü” Türkiye’deki pek çok dizide rol alan Filiz Ahmet’e, “Yılın Sporcusu Ödülü” 9 kez Kuzey Makedonya şampiyonu olan Aziz İsmail’e, “Yılın Edebiyatçısı Ödülü” şair ve yazar Mehmed Arif’e, “Yılın Müzik Sanatçısı Ödülü” Üsküplü ünlü ses sanatçısı Mesut Kurtiş’e, “Yılın Gazetecisi Ödülü” Yeni Balkan Gazetesi Muhabiri Bünyamin Liman’a ve “Jüri Özel Ödülü” Kuzey Makedona Devlet Televizyonu Türkçe Programı ve Kuzey Makedonya Devlet Radyosu Türkçe Programı’na takdim edildi.
Şahsi olarak teslim edilen ödüllere, yurtdışında olup törene katılamayan Elif Elmas, Filiz Ahmet ve Mesut Kurtiş gönderdikleri video gösterimiyle aldıkları ödül ve destekten dolayı herkesi selamlayarak teşekkür etti.
Ödül töreninde davetlilere, Yücelciler’le ilgili video ve kısa müzik dinletisi sunuldu.
Yücelciler Hareketi Makedonya’da yaşayan Müslüman Türkler, 1937 yılında milli ve manevi değerlerini, örf ve adetlerini korumak ve yaşatmak üzere toplanmaya başladı. Teşkilata “Yücel” ismi 1945 yılında verilirken, başkanlık görevini Üsküp’teki Ataullah Efendi Medresesi’nde tahsil yapan, daha sonra Mısır’daki El Ezher Üniversitesine giderek fıkıh, kelam, tasavvuf ve Batı felsefesi alanlarında eğitim gören Şuayb Aziz Efendi üstlendi. Eski Yugoslavya’daki bütün milliyetçi teşkilatların ortadan kaldırılma çabalarıyla Ağustos 1947’de 16 kişi tutuklanarak yargılanmaya başlandı. Mahkeme, 25 Ocak 1948’de dört teşkilat mensubu hakkında idam kararı verdi. Şuayb Aziz, Adem Ali, Ali Abdurrahman ve Nazmi Ömer, 27 Şubat 1948’de kurşuna dizildi, diğerleri ise ağır hapis cezalarına çarptırıldı.