Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Koçoska, enerji kaynaklarıyla ilgili durumun hükümet tarafından yakından takip edildiğini ve gerekirse müdahale edileceğini söyledi. Bakan, şu an için durumun dramatize edilmesini gerektiren bir gelişme olmadığını ifade etti.
Kanal 5 Televizyonu’na verdiği röportajda Dimitrieska-Koçoska, mevcut durumun 2022’de yaşanan krizden farklı olduğunu belirterek, Maliye Bakanlığı’nın ancak kriz durumu ilan edilmesinin ardından somut önlemler alabileceğini söyledi.
“Orta Doğu’daki gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik günlük olarak analiz ediliyor. Salı günü kriz durumu ilan edilmesi yönünde bir öneri yapılmadı çünkü petrol fiyatlarında düşüş vardı.” dedi.
Petrol fiyatları 2022’ye göre daha düşük
Dimitrieska-Koçoska, 2022 yılıyla karşılaştırıldığında farkın önemli olduğunu belirtti. Buna göre 12 Mart 2022’de petrolün varil fiyatı 117 dolar seviyesine ulaşırken, şu anda fiyatın yaklaşık 100 dolar civarında olduğunu söyledi.
Yakıt rezervleri yeterli
Bakan ayrıca petrol şirketleriyle yapılan toplantıda ülkede yeterli yakıt rezervinin bulunduğunun teyit edildiğini açıkladı. Bazı benzin istasyonlarında yaşanan sorunların yakıt kıtlığından değil, taşıma sürecindeki gecikmelerden kaynaklandığını ifade etti.
Ekonomik koşullar daha iyi
Muhalefetin eleştirilerine de değinen Dimitrieska-Koçoska, bugün ekonomik koşulların 2022’ye göre daha iyi olduğunu belirtti. O dönemde enflasyonun çok daha yüksek olduğunu hatırlatan bakan, şu anda maaşlarda reel artış olduğunu ve gıda fiyatlarındaki artışın daha düşük seviyede seyrettiğini söyledi.
Olası fiyat artışlarına karşı denetim
Bakan, ayrıca marketlerle yapılan anlaşmaya göre ürünlerin girdi maliyetlerinde artış olması durumunda bunun hemen Devlet Piyasa Müfettişliği’ne bildirilmesi gerektiğini belirtti. Bunun, olası suistimaller ve fırsatçılığın önlenmesi için önemli olduğunu vurguladı.
Dimitrieska-Koçoska, hükümetin durumu dikkatle takip ettiğini ve ilgili tüm taraflarla sürekli iletişim halinde olduğunu sözlerine ekledi.












