“3. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi ve Fuarı”na Makedonyalı sağlıkçılar da katılıyor.
Dünya İslam Sağlık Birliği ve Sağlık-Der tarafından “İslam Ülkelerinde Sağlık Perspektifinden Kalkınma Meselesi” ana temasıyla 15-17 Aralık’ta Harbiye Askeri Müzesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen “3. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi ve Fuarı”na Makedonya’dan Köprü, Pro Vita, Edu Nisa ve Legis Dernekleri’nden sağlıkçılar da katılıyor.
3. Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi açılışında bir konuşma gerçekleştiren Dünya İslam Sağlık Birliği Avrupa temsilcisi Dr. Hüsniye Emin, Türkiye’nin, birçok alanda olduğu gibi Sağlık alanında da İslam coğrafyasına öncülük eden bir ülke olduğunu söyledi.
3 yıl önce Türkiye’den Sağlık-Der’in girişmiyle 145 ülkeden 350’ye yakın sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Dünya İslam Sağlık Birliği – WİHU’nun kurulduğunu hatırlatan Emin, “WIHU olarak Müslümanların yaşadığı ülkelerde sağlık politikalarının geliştirilmesi, sağlık yardımı faaliyetleri, öğrenci değişim proğramları, tecrübe paylaşımı gibi konularda çalışmalar yürütmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.
Avrupa kıtasının Müslüman çoğunluğunu ve Osmanlı varisi konumundaki Balkanları temsilen WİHU’da bulunduğunu kaydeden Dr. Hüsniye Emin, “Avrupa ve dolayısıyla Balkanlar WIHU için ayrı bir öneme sahip. Bu minvalde Dünya İslam Sağlık Birliği WIHU ‘nun Avrupa konsey toplantısını 14-16 Eylül 2018 tarihinde Avrupa konsey üyemiz Sn. Porf Babikir Ismail, Balkan ülkelerinden WIHU üyesi olan çok sayıda kurum ve kuruluşlar ve Dünya Islam Sağlık Birliği Genel Sekreteri Sn. Kasım Sezen’in de katılımıyla Balkanların merkezi konumundaki Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirdik. Aynı zamanda Kasım Sezen’in “İslami Çerçevede Sağlıkta Kalkınma “konulu konferansı da Balkanlı gençler tarafından yoğun bir ilgiyle dinlendi” ifadelerini kullandı.
2002 sonrası ve özellikle son yıllarda Türkiye’nin sağlık sektörünün her alanında gerçekleştirdiği gelişimin “Sağlık Turizmi”ne yansımasının bu gelişimin en önemli göstergesi olduğunu belirten Emin, “Bu bağlamda başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye hükümeti olmak üzere, İslam ülkelerinin sağlık alanında ilerlemesine destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürü bir borç biliriz. Kongremizin İslam alemine başta barış, huzur ve rahmet getirmesini diliyor, heppinizi Allah’a emanet ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
“Türkiye, sağlık sektöründe Batı’yla yarışır noktada”
Dünya İslam Sağlık Birliği Başkanı Kasım Sezen, Türkiye ile İslam ülkeleri arasında ekonomik iş birliği sağlamak için kongre kapsamında düzenleyecekleri ve 70 firmanın katılacağı fuarda, Türkiye’nin hastane ve medikal sektörünü tanıtacaklarını söyledi.
Son 3 yıldır sağlık turizminin geliştiğine işaret eden Sezen, “Sağlık turizmine de katkıda bulunmaya çalışıyoruz. İslam ülkelerinin Batı’dan aldığı tıbbi cihaz ve ilaç miktarı 70 milyar dolara ulaşıyor. Biz bunu merkez Türkiye olmak üzere İslam alemi içerisinde bunun dönmesini istiyoruz. Medikal ticaretin artması için bu organizasyonları vesile olarak görüyoruz.” diye konuştu.
80 ülkeden 300’e yakın sivil toplum sağlık yöneticileri, sağlık turizm, hizmet ve ticaret sektörü temsilcilerini bir araya getirecek kongrede, “Sağlık Bakanları Zirvesi” ile “Kadın ve Gençlik Müslüman Forumu”nun yanı sıra sağlık turizmi, göç ve sağlık sorunları, sağlığın geliştirilmesinde uluslararası iş birliği, İslam ülkeleri arasında ilaç ve tıbbi cihaz ticareti ile inovasyon gibi birçok konuda panel düzenlendi.