Makedonya’daki 10 ebeveyinin 8’i, çocuklarını şiddet içeren yöntemlerle terbiye ediyor.
Makedonya’daki 10 ebeveyinin 8’i, fiziksel veya psikolojik şiddet ayırımı yapılmaksızın çocuklarını disipline etmek için şiddetli yöntemler kullanıyor. Bu eğilimin zihinsel, fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimi üzerinde büyük bir olumsuz etkisi olabilir. Bu nedenle Makedonya’da, devlet tarafından alınan diğer tedbirlerle birlikte bu tür koşulları değiştirmeye, şiddet davranışlarının çocuklara yönelik sonuçlarına dikkat çekmeyi amaçlayan bir “Ebeveynlik Öğrenme” kampanyası başlıyor.
Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Mila Carovska yaptığı açıklamada ebeveyin olmanın her zaman kolay olmadığını belirterek, “Bu muhtemelen en zor olan görevdir. Bireysel bir mesele, çocuklarının evinde, ailesinde herkes olduğunu söylüyoruz, ama durum böyle değil. Hepimiz çocuklarımızı etkiler, toplumumuzun gelecek nesillerdir ve toplumun sağlıklı bir ortamda gelişecek üretken vatandaşlar yaratma yükümlülüğü vardır” şeklinde konuştu
Anaokullarının, çocuk yetiştirme konusunda ek kalite sağlamanın yanı sıra ebeveynleri yönlendirmek ve eğitmek konusunda da yardımcı olması gerektiğine inandığını söyleyen Carovska, Makedonya’nın, anaokullarında sorumlu ebeveynlik öğrenmede destek sağlamak için çaba sarf eden 15 danışma merkezine sahip olduğunu söyledi ancak ek olarak, bunun daha yoğun ve diğer aktif önlemlerle yapılmasının gerektiğini de sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanı Venko Filipçe ise yaptığı açıklamada, yaşamın ilk yıllarında insan beyninin en yüksek hızda geliştiğini ve her bireyin deneyimin gelişmeyi etkilediğini ve çocuğun yaşam boyunca düşünme, davranma, hissetme ve öğrenme şeklini şekillendirdiğini söyledi.
Makedonya’nın Avrupa Büyükelçisi Samuel Zbogar, bunun tüm Avrupa’da bir sorun olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerinin endişe verici olduğunu belirterek, “Verilere göre her 10 çocuğun cinsel istismara uğradığını, her dördüncü çocuğun da şiddete maruz kaldığını ve neredeyse her üç çocuğun da psikolojik tacize maruz kaldığını tespit edin. Engelli çocuklarda, sonuçlar diğer çocuklar için verilere göre üç kat daha yüksek rakamlar göstermektedir” açıklamalarında bulundu.