Makedonya’daki Müslümanların asırlık Osmanlı geleneği kelime-i tevhid, bugün de ülkedeki Türkler tarafından yaşatılmaya devam ediyor.
Makedonya’daki Müslümanların asırlık geleneği kelime-i tevhid, bugün de ülkedeki Türk nüfus tarafından yaşatılıyor.
Vefat eden bir kişinin ardından okutulan kelime-i tevhid, unutulmaya yüz tutsa da ülkedeki köklü Türk ailelerinin çabaları ve bu konudaki hassasiyetleri sayesinde günümüze ulaşmayı başardı.
Başkent Üsküp’teki Eski Türk Çarşısı’nda bulunan Murat Paşa Camisi’nde, şehirdeki köklü Türk ailelerden birine mensup Nalbant Recep Ağa’nın vefatı dolayısıyla kelime-i tevhid okutuldu.
Murat Paşa Camisi Vaizi Süleyman Baki, kelime-i tevhidin ölen kişinin ailesi ve yakınları tarafından merhumun evinde veya daha kalabalık katılımın olması için camilerde düzenlendiğini belirterek, “Merasim bir namaz vaktini müteakip yapılmaktadır. Merasime cami imamı ve diğer görevlilerin yanı sıra cemaat da katılıyor.” diye konuştu.
Kelime-i tevhid okunması boyunca defalarca “La ilahe illallah” ifadesinin tekrarlandığını, Kur’an-ı Kerim’den sureler okunduğunu ve salavat getirildiğini anlatan Baki, en sonunda da dua edildiğini aktardı.
Evlerde ve camilerde okutuldu
Son yıllarda farklı düşüncelerin de etkisiyle bu geleneğin unutulmaya yüz tuttuğuna işaret eden Baki, “Kelime-i tevhid merasiminde esas olan Allah’ın zikredilmesi ve ölümün hatırlanmasıdır. Bilindiği üzere, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in bir hadis-i şerifinde, ‘Kim (la ilahe illallah) derse cennete girer’ denmektedir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de ‘Kalpler ancak Allah’ı zikretmekle mutmain olur’ ayeti yer almaktadır.” şeklinde konuştu.
Baki, kelime-i tevhidin bir farz veya vacib ibadet olmadığını, sadece bir gelenek olduğunu belirterek, İslam’ın şartlarına uygun gerçekleştirildiği takdirde yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığını sözlerine ekledi.
Kelime-i tevhid, Osmanlı geleneği olmakla birlikte, asırlar boyunca evlerde ve camilerde düzenlendi.
AA