Makedonya’da siyasi kriz derinleşiyor

Makedonya’da 11 Aralık’ta yapılan erken genel seçimin ardından hükümetin hala kurulamaması, ülkedeki siyasi krizin derinleşmesine neden oldu.

Seçimin galibi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) Başkanı Nikola Gruevski, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilse de koalisyon hükümeti konusunda Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) ile uzlaşamayınca öngörülen yasal süre içinde hükümet kurulamadı.

Söz konusu yasal sürenin dolmasının ardından ülkedeki siyasi parti liderleriyle ayrı ayrı görüşen İvanov, yeni hükümeti kurma görevini, 120 sandalyeli mecliste çoğunluğu sağlayan parti liderine vereceğini açıkladı.

Seçimde en fazla oy alan ikinci parti olan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Başkanı Zoran Zaev, mecliste temsil hakkı kazanan siyasi parti liderleriyle görüştükten sonra geçen pazartesi günü 67 milletvekilinin imzasını İvanov’a sundu.

Zaev’in Arnavut siyasi partilerin oluşturduğu platform ile uzlaşmasına tepki gösteren bir grup, başkent Üsküp’te protesto düzenlerken, İvanov da hükümeti kurma görevini “yabancı ülke platformları” ile müzakere edenlere, üniter devlet yapısını, egemenliği ve bağımsızlığı tehdit edenlere vermeyeceğini açıkladı.

İvanov, Arnavut siyasi partilerin oluşturduğu platformun ülkeyi daha da derin bir krize sürüklediğini savundu, Zaev ile görüşmesinde de bu platformu reddetmesini talep etti.

Zaev’den “darbe” açıklaması

İvanov’un ardından basın toplantısı düzenleyen Zaev ise anayasaya göre hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesinin yükümlülük olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı İvanov’un aldığı kararı geri çekmesi gerektiğini, zira bu kararla darbe yaptığını öne sürdü.

Zaev, İvanov’un Makedonya’yı öngörülemeyen derin bir krizin içine soktuğunu, çoğunluğun iradesini inkar ettiği için anayasal bir krize neden olduğunu vurguladı.

Hahn da sessiz kalmadı

AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Makedonya’da yaşanan gelişmelere kayıtsız kalmadı.

Cumhurbaşkanı İvanov dahil olmak üzere herkesin seçim sonuçlarına saygı göstermesi gerektiğini dile getiren Hahn, demokrasilerde parlamenter çoğunluğun beğenilmese de kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.

ABD’nin Üsküp Büyükelçisi Jess Baily de Cumhurbaşkanı İvanov’dan “aldığı kararı yeniden gözden geçirmesi” talebinde bulundu.

İvanov’un açıklamalarına sessiz kalmayan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da “Arnavutlar olmadan Makedonya da olmaz Sevgili Cumhurbaşkanı.” ifadesini kullandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ise İvanov’un, “düşmanca” ve “Arnavut karşıtı” yaklaşımıyla anayasayı suistimal ettiğini savunarak, “İvanov bu kararıyla, vatandaşların iradesini, anayasa ve yasaları tanımayarak, demokrasiyi ve Ohri Çerçeve Antlaşması’nı gömmüştür.” dedi.

Kaynak:AA

Read Previous

32 yaşında ABD’nin ilk Müslüman vali adayı oldu

Read Next

VMRO-DPMNE’den iki seçenek: Zaev Arnavut platformunu reddetsin ya da yeni seçimler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *