Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Pançe Toşkovski, trafik güvenliğini artırmak amacıyla polis araçlarının trafik ihlallerini tespit edebilecek cihazlarla donatılacağını açıkladı. Yeni uygulamaya sivil polis araçları da dahil edilecek.
Toşkovski, yılın ilk 10 ayında trafik kazalarında 84 kişinin hayatını kaybettiğini, bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre 33 kişi azaldığını belirtti.
Can kayıplarındaki düşüşten memnuniyet duyduğunu ifade eden Bakan, trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri daha da azaltmak için yeni önlemler alınacağını söyledi.
Sivil polis araçları da trafik denetimi yapacak
Sürücülerin genellikle yalnızca Safe City kameralarının bulunduğu bölgelerde trafik kurallarına uyduğuna dikkat çeken Toşkovski, denetimlerin genişletileceğini duyurdu.
Bakan, “Kameraların nerede olduğunu artık öğrendik. Kamera bulunan yerlerde kurallara uygun araç kullanıyoruz, ancak kamera olmayan yerlerde sürüş alışkanlıkları değişiyor.” dedi.
Toşkovski, İçişleri Bakanlığına ait çok sayıda polis aracının, birden fazla trafik ihlalini tespit edebilen cihazlarla donatılacağını belirtti.
Okullarda trafik güvenliği eğitimi artırılacak
Eğitim Bakanı Vesna Yanevska ise öğrencilerin trafik kurallarına ilişkin bilinçlendirilmesi amacıyla okullarda eğitim faaliyetlerinin genişletileceğini açıkladı.
Yanevska, trafik güvenliği konusunda ailelerin de önemli sorumluluk taşıdığını vurguladı.
Öte yandan, Şubat 2026’da uygulamaya alınan Safe City sisteminin yanı sıra elektrikli scooter kullanımına ilişkin düzenlemeler de yürürlüğe girmişti. Düzenlemeler kapsamında reşit olmayanların scooter kullanması yasaklanırken hız sınırları ve kask zorunluluğu getirildi.











