Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için aday ülke statüsü almayı hak ettiğini belirterek müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede başlatılması çağrısında bulundu.
Kurti, Avrupa Birliği’nin Kosova Ofisi Başkanı Büyükelçi Dirk Schuebel ile gerçekleştirdiği görüşmede, Avrupa Komisyonunun Kosova’ya ilişkin 2026 İlerleme Raporu’nu teslim aldı.
Kosova’nın AB üyelik sürecindeki mevcut konumunun ülkenin kaydettiği ilerlemeyi yansıtmadığını savunan Kurti, “Kosova, AB üyeliği için aday ülke statüsü almayı ve müzakerelere mümkün olan en kısa sürede başlamayı hak ediyor.” dedi.
“Başvurumuzun üzerinden dört yıl geçiyor”
Kosova’nın Aralık 2022’de AB üyelik başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Kurti, aradan yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen ülkesinin Batı Balkanlar’da aday statüsü bulunmayan tek ülke olduğunu vurguladı.
Avrupa Komisyonunun teknik sürecin başlatılmasına siyasi destek verdiğini ancak AB üyesi ülkelerden henüz gerekli adımların gelmediğini belirten Kurti, üyelik başvurusuna ilişkin soru formunun Kosova’ya bir an önce iletilmesini istedi.
Kurti, AB üyeliğinin hükümetin uzun vadeli stratejik önceliği olduğunu ve bu hedefin halk ile siyasi partiler arasında geniş destek gördüğünü ifade etti.
Cumhurbaşkanı Pula da AB üyeliğine bağlılığı vurguladı
Kosova Cumhurbaşkanı Justina Shiroka Pula da Büyükelçi Schuebel’den 2026 İlerleme Raporu’nu teslim aldı.
Pula, Kosova’nın Avrupa yanlısı bir ülke olduğunu belirterek AB üyeliğinin stratejik hedef olmaya devam ettiğini söyledi.
Kosova kurumlarının hukukun üstünlüğünü güçlendirme, demokratik işleyişi geliştirme ve Avrupa standartlarını karşılama yönündeki reformlara bağlı olduğunu vurguladı.











