“Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” kitabı Üsküp’te tanıtıldı

Gostivarlı Sanat Tarihçisi Ersin Diko’nun KMC Kültür Bakanlığı destekleriyle Divan Yayıncılık’tan çıkan “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” kitabı Üsküp’te tanıtıldı.

TİMEBALKAN

Kuzey Makedonya ve Balkanlarda Türkçe yayıncılık alanında önemli yayınevlerinin başında gelen ve Köprü Derneği çatısı altında faaliyet gösteren Divan Yayıncılık tarafından yayınlanan “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Saat Kuleleri ve Koruma Sorunları” kitabı Üsküp Yunus Emre Entsitüsü’nde tanıtıldı.

Tanıtım programına, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Bodur, İçişleri Müşavirleri İlker Arslan ve Ceylan Yaman, Vizyon Üniversitesi Rektörü Ahmet Vecdi Can, MRTV Türkçe Yayınları Sorumlusu Eran Hasip, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Sekreteri Cüneyt Ruşid, yazar Ersin Diko, Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, burada yaptığı konuşmada, “Makedonya Türkleri adına özellikle mihenk taşları oluşturacak tarihi noktaları gün yüzüne çıkarmak, hem tarihi anlamda değerini anlamak hem de mevcut durumlarını bilmek adına Köprü Derneği Divan Yayınları olarak başlattığımız edebiyat serileri yayınlarının yanı sıra araştırma, inceleme çalışmalarına da kitap olarak yayınlamaya devam ediyoruz. Köprü Derneği Divan Yayınları olarak önümüzdeki dönemde de yeni eserlerle Türk toplumumuzun, Türk halkının karşısına çıkmaya çalışacağız.” ifadelerine yer verdi.

MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim de, “Köprü Derneği tarafından kıymetli öğrencim Ersin Diko’nun çalışmalarıyla ülkemizde olan, tarihimizde Makedonya’da, Osmanlı döneminde Saat Kuleleri çalışması çok önem arz etmiştir. Bu boşluğumuz kıymetli kardeşimizin çalışmasıyla bir şekilde doldurulmuştur.” dedi.

İbrahim, “Köprü Derneği vasıtasıyla Makedonya’da yeniden bir tarih yazmaktayız, eserler oluşturmaktayız. Bu eser de çok önemli, bundan böyle de genç kardeşlerimizin yetiştirdikleri eserlerin basımını inşallah MATÜSİTEB üye derneğimiz Köprü Derneği tarafından devam edecektir. Ersin kardeşimize başarılarının devamını dilerim, kendisini ve ailesini kutlarım.” dedi.

– “Eser, bölgedeki Osmanlı kültürü, sanatı ve mimari mirasın korunmasına dikkat çekiyor”

Köprü Derneği Başkanvekili ve kitabın Editörü Mehmed Arif de Osmanlı mimarisinin Balkanlardaki en nadide örneklerinden olan ve şehirlerin önemli noktalarında konumlanan saat kulelerinin geçmişten günümüze çeşitli mimari değişimler geçirdiklerini söyledi.

Tanıtımı yapılan bu eserde, birçok döneme ve nesillere şahitlik eden bu yapıların kronolojik olarak günümüze kadar geçirdiği dönüşümler sunulduğunu kaydeden Arif, “Yazılı ve görsel kaynaklardan faydalanarak bu tarihi eserler; mimari, tarihsel, kültürel ve koruma açısından özel olarak ele alınmıştır.Büyük bir titizlikle hazırlanan bu çalışmanın amacı bölgede bulunan saat kulelerini tüm yönleriyle ele almak, tanıtmak ve bu kuleler hakkındaki bilgi boşluğunu gidermektir. Bir diğer amaç ise bölgede bulunan iki kulenin yok olmadan ele alınması, detaylı olarak incelenmesi ve onarılmasının yolunu açmaktır.” ifadelerini kullandı.

Eserin, bölgedeki Osmanlı kültürü, sanatı ve mimari mirasın korunmasına dikkat çekerek gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarımı hususunda katkı sunması temennisinde bulunan Arif, “Sözlerimin sonunda dostum Ersin Diko’yu tekrar huzurlarınızda tebrik eder, akademik camiaya daha nice çalışmalar armağan etmesini temenni ederim.” diye konuştu.

– ‘’Makedonya’da Osmanlı dönemine ait 20 saat kulesi tespit ettik’’

Yazar Ersin Diko ise teziyle ilgili yaptığı saha çalışmasında Makedonya’da Osmanlı döneminde bulunan 20 tane saat kulenin bulunduğunu tespit ettiğini söyledi.

Söz konusu 20 saat kulesinden 12 tanesinin günümüze geldiğini, 8 tanesinin ise günümüze ulaşmadığını kaydeden Diko, ‘’Bunların günümüze ulaşmamasının en önemli nedenlerinden biri ise siyasi nedenlerden kaynaklanmaktadır.’’ dedi.

Saat kulelerinin Makedonya şehirlerinde önemli tepe noktalarında, önemli merkezi konumlarda bulunan, halka saati göstermek dışında başka işlevlerinin olduklarını da gözlemlediklerini ifade eden Diko, ‘’Bunlar da saat kulelerinin aynı zamanda yangın kuleleri ya da gözetleme kuleleri olarak da kullanıldığını araştırmamız sonucunda tespit ettik.’’ ifadelerini kullandı.

Balkanlarda ilk saat kulesi olarak görülen ilk yapının Üsküp Saat Kulesi olduğunu ve bunun 16. Yüzyıla ait olduğunu anımsatan Diko, ‘’Bunun nedeni de saat kulesi daha çok Avrupai tarz olduğu için ve Balkanların Avrupa’ya yakınlığından dolayı ilk olarak Balkanlarda yapılmaya başlandığını görüyoruz.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Program, yazar Ersin Diko’nun konuşması ve kitabını imzalayarak katılımcılara takdim etmesiyle son buldu.

Read Previous

‘’K. Makedonya yabancı yatırımcılara rekabetçi ve öngörülebilir koşullar sunuyor’’

Read Next

NATO’nun talebiyle Kosova’ya gönderilen ihtiyat birliği Türkiye’ye dönüyor