Makedonya’da 12-14 yaş arası gençler sigara içmeye başlıyor

Prof. Dr. Oliver Zafirovski, ülkede özellikle gençler arasında sigara kullanımının endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, “Yeter artık, umut var; sigarayı bırakın ve gerçekten ne kadar daha iyi olacağını göreceksiniz” çağrısında bulundu.

Zafirovski, tütün kullanımına başlama yaşının ciddi biçimde düştüğüne dikkat çekerek, bu yaş aralığının 12–14’e kadar gerilediğini söyledi. Çocuklar ve gençler arasında elektronik sigara kullanımındaki artışın da ayrıca kaygı verici olduğunu vurguladı.

“İstatistiklere göre tütün kullanım yaşı 12–14’e kadar düştü ve giderek daha fazla reşit olmayan çocuk tütün ürünleri kullanmaya başlıyor. Daha da endişe verici olan ise elektronik sigaraların bir trend hâline gelmesi. Zararsız olduklarına dair yoğun bir propaganda var ancak bu doğru değil. Elektronik sigaralar da zararlıdır ve çocukların hassas akciğerlerinde ciddi ve uzun vadeli hasarlara yol açmaktadır,” dedi.

Zafirovski, sigarayla mücadeleye yönelik hazırlanan yasa teklifini desteklediklerini belirterek, bu düzenlemenin cezalandırma amacı taşımadığını, gençler ve yetişkinler için doğrudan bir koruma mekanizması olduğunu ifade etti. Akciğer kanserinin başlıca nedenlerinden birinin nikotin ve sigara kullanımı olduğunu hatırlattı.

“Sadece akciğerler değil, kalp ve diğer tüm sistemler de zarar görüyor. Bu nedenle bu düzenlemeyi hayata geçirmek istediğimiz en iyi yasalardan biri olarak görüyoruz. Bu, vatandaşlarımızın yararınadır,” diye konuştu.

Öte yandan Zafirovski, Göğüs Hastalıkları Kliniği bünyesinde sigara bağımlılığından kurtulmaya yönelik psikolojik destek hizmeti verildiğini, ancak tedaviyi tamamlayan hasta sayısının düşük olduğunu söyledi.

Klinik olarak ilkokul ve lise düzeyinde bilgilendirici ve eğitici projeler planladıklarını da sözlerine ekledi.

Read Previous

Kuzey Makedonya ile BAE Arasında Kamu Yönetimi İş Birliği Anlaşması

Read Next

Makedonya Sağlık Bakanlığı, ABD’ye Beyin Dokusu İhracatı İddialarını İnceleyecek