Makedonya Dışişleri Bakanlığı’ndan Meksika Uyarısı: Vatandaşlara Ülkeyi Terk Edin Çağrısı

Makedonya Dışişleri Bakanlığı, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle Meksika’da bulunan Makedonya vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Bakanlık ayrıca, acil ve zorunlu olmayan tüm Meksika seyahatlerinin ertelenmesini tavsiye etti.

Açıklamada, “Bakanlık, 24 saat açık olan +389 75 268 736 numaralı SOS hattı, [email protected]
e-posta adresi ile Washington’daki Diplomatik-Konsolosluk Temsilciliği’nin +1 (202) 758-7798 numaralı telefonu ve [email protected] e-posta adresi üzerinden tüm imkânlarıyla vatandaşlarımızın hizmetindedir” denildi.

Meksika’da şiddet olayları, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda ülkenin en güçlü uyuşturucu baronlarından birinin öldürülmesinin ardından tırmandı. Söz konusu isim, eski bir polis olan ve daha sonra Jalisco Yeni Nesil Kartelinin liderliğini üstlenen Nemesio Oseguera Cervantes, lakabıyla “El Mencho” idi. El Mencho, destekçileri ile ordu arasında çıkan çatışmalarda ağır yaralandıktan sonra hayatını kaybetti. Operasyonun ABD’nin istihbarat desteğiyle gerçekleştirildiği belirtildi.

Tapalpa kentinde düzenlenen operasyonda kartelin dört üyesi daha öldürülürken, üç asker yaralandı. Meksika Savunma Bakanlığı bu bilgileri doğruladı. Buna karşılık silahlı gruplar, aralarında Jalisco’nun da bulunduğu çeşitli eyaletlerde araçları ateşe vererek yolları kapattı ve birçok noktada silahlı saldırılar gerçekleştirdi.

Jalisco eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi. Toplu taşıma durduruldu, okullar kapatıldı ve güvenlik güçleri sokaklarda devriye gezmeye başladı. Turistik merkez Puerto Vallarta’daki turistler durumu “savaş bölgesi” olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce El Mencho’nun yakalanmasına yol açacak bilgiler için 15 milyon dolar ödül koymuştu. El Mencho, ABD’ye büyük miktarda kokain, metamfetamin ve fentanil kaçakçılığı yapmakla suçlanıyordu.

Yetkililer, “Eyaletin ve başkentin farklı bölgelerinde yaşanan olayların çözüldüğü kritik saatler geçirdik. Tüm yönetim kademelerindeki kurumlar arasında koordinasyon hayati önem taşıdı. Gün boyunca temel hedef vatandaşların güvenliğini sağlamaktı. Bu nedenle sabah erken saatlerde sürekli toplanan güvenlik toplantısından Kırmızı Kod’u devreye aldık ve uygulama halen yürürlüktedir” açıklamasında bulundu.

Read Previous

Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi’nde Yükseköğretim Yasa Tasarısına Tepki

Read Next

Kalkandelen’de asılsız bomba ihbarları nedeniyle hiçbir okulda ders yapılmadı